Dünya'da lojistik 4.0, dijital lojistiğin gelişiminin dünya ticaretine etkisi
Logistic 4.0 at world, the effect of digital logistic to world trade
  1. Tez No: 694816
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KABAKLARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Sanayi Devrimi, Endüstri 4.0, Lojistik 4.0, Lojistik, İn-ternet, Digital Industrial Revolution, Industry 4.0, Logistics 4.0, Logistics, In-ternet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde internet dünyadaki her şey ile temas halindedir. Üretimle lojistiği birbi-rinden ayrı düşünmek imkansız olduğundan Endüstri 4.0'ın lojistik sektöründeki iş süreç-leri yeniden belirleyeceği beklenmektedir. Çalışmanın temel amacı; kojistik yönetiminin gelişimine katkı sağlayan Endüstri 4.0 devrimini detaylıca inceleyerek lojistik sektörüne getireceği yenilikleri ortaya koymaktır. Kavramsal çerçeve olarak hazırlanan bu çalışmanın Endüstri 4.0'ın lojistik sektörüne etkileri hakkında farkındalık yaratacağı ve teori ve uygu-lama bakımından yeni bir bakış açısı ortaya koymak için anket çalışması ile desteklenmiş-tir. Son 15 yılda sektörde ulaştırma/taşımacılık faaliyetlerinin daha bilimsel ve çağdaş bir bakış açısı ile gerçekleştirilmesi, lojistiğin ulaştırma sistemleri üzerindeki etkisini her geçen gün daha da artırmış ve Türk dış ticaretinin gelişmesinde önemli bir rol üstlenmeye başlamıştır. Elinizdeki çalışmanın amacı; hızlı bir gelişim gösteren lojistik sektörünü,“Türkiye'nin, endüstri 4.0, dijitalleşme ve internetin katkısı ile gelişen son 15 yıldaki lojis-tik performansı, katılımcıların ve işletmelerin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşmakta mıdır?”ve "Endüstri 4.0, dijitalleşme ve internetin, Türkiye' nin son 15 yıldaki lojistik performansına katkısı nasıldır? Şeklindeki probleminin cevaplarının aranmasına yönelik yapılan ANOVA analizi ile değerlendirerek ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the internet is in contact with everything in the world. Since it is impossible to think of production and logistics separately, Industry 4.0 is expected to redefine busi-ness processes in the logistics sector. The main purpose of the study; It is to reveal the innovations it will bring to the logistics sector by examining the Industry 4.0 revolution in detail, which contributes to the development of the logistics management This study, which was prepared as a conceptual framework, was supported by a survey study to raise awareness about the effects of Industry 4.0 on the logistics sector and to reveal a new perspective in terms of theory and practice. In the last 15 years, the transporta-tion/transportation activities in the sector have been carried out with a more scientific and contemporary perspective, increasing the impact of logistics on transportation systems day by day and has started to play an important role in the development of Turkish foreign trade. The purpose of the study in your hand; The logistics sector, which has been develo-ping rapidly,“Does the logistics performance of Turkey in the last 15 years, which has developed with the contribution of industry 4.0, digitalization and the internet, differ ac-cording to the descriptive characteristics of the participants and businesses?”and "How does Industry 4.0, digitalization and internet contribute to Turkey's logistics performance in the last 15 years? It is to reveal it by evaluating it with ANOVA analysis for searching the answers of the problem in the form.