Çanakkale Savaşları'nda Anadolu Yakası'nın Savunması ve Kumkale Muharebesi
Battle of Kumkale and Defensive Plan of Anatolia during Gallipoli Campaing
- Tez No: 694846
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Yakası, Kumkale Muharebesi, Çanakkale Savaşı, Anatolian Side, Battle of Kumkale, Battle of Çanakkale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Çanakkale Savaşları'nda Anadolu Yakası'nın Savunması ve Kumkale Muharebesi isimli çalışmada 1915 yılında Çanakkale Savaşları sırasında Anadolu Yakası'nın durumunun incelenmesi ve burada yaşanan Kumkale Muharebesi'nin tüm detaylarıyla aktarılması amaçlanmıştır. Savunma ve muharebenin dışında bölgedeki sağlık ve ikmal çalışmalarına değinilmiştir. Çalışmada birinci el kaynaklar ve araştırma eserler kullanılmıştır. Birinci el kaynaklara Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) arşivinden ulaşılmıştır. Çalışma, öncelikle seferberlik ilanından önce Anadolu Yakası'nın savunmasını ve seferberlikten sonra savunmanın çeşitlenmesini ele almıştır. Çalışmanın ana konusunu ise Kumkale Muharebeleri oluşturmuştur. Kumkale, Çanakkale'nin Anadolu Yakası tarafındadır. Çanakkale Boğazı'nın giriş kısmında bulunmasından dolayı savaş boyunca savunmasıyla önemli bir mevki görevini üstlenmiştir. 25 Nisan 1915 günü ise İtilaf Devletleri'nin amfibik harekât alanlarından birini oluşturmuştur. Kumkale'den Fransız kuvvetleri çekildikten sonra Gelibolu Yarımadası'nda muharebe devam etmiş; ancak Anadolu Yakası'nın ve Kumkale'nin tahkim çalışması Gelibolu Yarımadası'nın tahliyesine kadar sürmüştür.
Özet (Çeviri)
In the study titled Defense of the Anatolian Side in the Çanakkale Wars and the Battle of Kumkale, it was aimed to examine the situation of the Anatolian Side during the Çanakkale Wars in 1915 and to convey all the details of the Battle of Kumkale that took place here. Apart from defense and combat, health and supply studies in the region are also mentioned. First-hand sources and research works were used in the study. Primary sources have been obtained from the archives of the General Staff Military History and Strategic Studies Presidency (ATASE). The study dealt with the defense of the Anatolian Side before the declaration of mobilization and the diversification of the defense after the mobilization. The main subject of the study is Kumkale Battles. Kumkale is located on the Anatolian side of Çanakkale. Since it is located at the entrance of the Dardanelles Strait, it assumed an important position with its defense throughout the war. On April 25, 1915, it formed one of the enemy landing places. After the French troops withdrew from Kumkale, the battle continued in Gallipoli Peninsula; however, the arbitration work of the Anatolian Side and Kumkale continued until the evacuation of the Gallipoli Peninsula.