Scents in hotel interior design and influences on brand identity
Otel iç mekan tasarımında koku kullanımı ve marka kimliğine olan etkileri
  1. Tez No: 694847
  2. Yazar: EZGİ SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İçmimarlık, kokular, duyular, marka kimliği, duyusal tasarım, otel tasarımı, duyusal pazarlama, Interior architecture, scents, senses, memory, brand identity, sensorial design, interior design, hotel interiors, sensory marketing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, özellikle otel alanlarında marka kimliğinin bir parçası olarak iç mekanlarda kokuların etkilerini araştırmaktır. Her ne kadar marka pazarlamasının arkasındaki psikoloji ile ilgili çeşitli çalışmalar olsa da, sadece kokulara odaklanma çalışmaları neredeyse hiç yoktur. Bu nedenle bu çalışma, kokuların, yöntem açısından örnek olay modeli olan kokuları ve özelliklerini iç mekanın bir unsuru olarak kullanarak insan psikolojisi üzerindeki etkisi ile, duyulara dayalı bir tasarımla marka ve marka kimliğine nasıl katkıda bulunabileceğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede marka kimliğinin bir parçası olarak kokular üzerine mevcut literatüre katkı sağlamak amaçlanıyor. Çalışma bulguları, iç mekanlarda, marka kimliğini müşterilere yansıtmak için duyusal ve deneyimsel pazarlamanın önemli olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, marka kimliği ve kokular arasındaki ilişkinin tüketiciler, tüketicilerin alışveriş eğilimleri üzerinde etkili olduğu ve insanların hafızalarında tekrar geri gelmek için bazı izler bıraktığı bulunmuştur. Duyusal ve deneysel tasarım, marka stratejisini göz önünde bulundurarak iç mekanların nasıl tasarlanır anlamaya yardımcı olur. İç mekanı kokularla bütünleştirmek, mekanın ve tüketicilerin deneyimlerini anlamada yeni ve etkili bir yaklaşımdır. Bu bulgular, otel iç mekanlarında kaliteli deneyimleri geliştirmek için iç mimarlar, mimarlar, tasarımcılar ve koku şirketleri tarafından kullanılabilir. Otel içi tasarımlarda veya çeşitli iç mekanlarda yeni atmosfer ve tasarım dilleri oluşturmak ve gelecekte daha unutulmaz bir marka oluşturmak ve kokular ve iç tasarımla ilişkileri hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlamak için daha fazla çalışma yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of scents in interiors as a part of the brand identity especially in hotels areas. Although, several studies exist regarding psychology behind brand marketing, the studies on focus solely on scents are next to none. Therefore, this study aims to analyse how fragrances can contribute to brand and brand identity with a design based on senses, with the effect of scents on human psychology by using scents and their properties as an element of interior space by using, the case study model in terms of method. In this way, the aim is to contribute to the existing literature on scents as part of brand identity. The study findings show that in interiors, sensorial and experiential marketing is important to reflect the brand identity to customers. In addition, the relation between brand identity and scents was found to have an impact on consumers, shopping trends of consumers and left some traces on people's memory to come back ones again. Sensorial and experimental design help to understand how to design interiors with considering brand strategy. Integrating interior space with scents, is a new and effective approach in understanding experience of the space and consumers. These findings may be utilized by interior architects, architects, designers and scents companies to enhance quality memories in hotel interiors. Further studies may be carried out to create new atmosphere and design languages in hotel interior or interiors and more memorable brand in the future and enable a more comprehensive understanding about scents and their relationship with interior design.