Çocuklarda halotan ile sevofluranın anestezi indüksiyonu ve uyanma üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of induction and recovery characteristics of halothane and sevoflurane in pediatric anesthesia
  1. Tez No: 69486
  2. Yazar: AYNUR HARPUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik Anestezi, Halotan, Sevofluran, İndüksiyon, Derlenme, Pediatric Anesthesia, Halothane, Sevoflurane, induction, Recovery. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Çocuklarda Halotan ile Sevofluranın Anestezi İndüksiyonu ve Uyanma Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması Çalışmamızda, pediatrik hastaların anestezi indüksiyonunda çok yaygın olarak uygulanan halotanı, kullanımı giderek yaygınlaşan sevofluran ile indüksiyon, derlenme ve hemodinamik etkiler yönünden karşılaştırmayı amaçladık. Fakültemiz etik kurul izni ile, yaşlan 1-10 arası. ASA I-II smıfina giren, elektif minör cerrahi uygulanacak 60 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Rastgele eşit iki gruba ayrılan hastalarımızda anestezi indüksiyonu N20+Oı karışımı içerisinde I. grupta halotan, II. grupta sevofluran ile sağlandı, inspire edilen halotan % 0.5, sevofluran %1 konsantrasyonlarda her 3-4 nefeste bir kirpik refleksi kayboluncaya kadar arttırıldı. Elektrokardiografi, sistolik, diastolik ve ortalama kan basınçları. O2 satürasyonu ve ETCO2 sürekli gözlendi. İndüksiyon ve uyanmanın özellikleri kaydedildi. Derlenme Steward skoru ile, hastaların ağrıları ise pediatrik objektif ağrı skalası ile değerlendirildi. Gruplar arasında yaş,ağırlık,cinsiyet, cerrahi girişimin özellikleri ve indüksiyon süreleri yönünden fark saptanmadı. İndüksiyon süresi iki grup arasında benzerdi. Halotan grubunda kalp hızı ve kan basınçları kontrol değerlerine göre daha düşük bulundu. Sevofluran grubunda ise bu değerlerde değişiklik gözlenmedi. Derlenme süresinin sevofluran grubunda anlamlı derecede kısa olduğu belirlendi. Hem halotan hem de sevofluran ile güvenli, hızlı ve yumuşak anestezi indüksiyonu sağlanabileceği; ancak sevofluran ile daha stabil kan basıncı ve kalp hızı sağlandığı, derlenmenin çok daha kısa sürede olduğu belirlendi Bu özellikleri nedeniyle çocuk hastaların anestezi indüksiyonunda sevofluranın, halotana iyi bir alternatif olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison Of induction And Recovery Characthenstics Of Halothane And Sevoflurane In Pediatric Anesthesia This study was designed to compare induction, recovery and hemodynamic characteristics of sevoflurane which' s usage is increased with commonly used anesthetic agent halothane in children. Sixty children ( aged 1-10 and ASA I- II ) scheduled for elective minor surgery were allocated randomly to groups to receive either halothane or sevoflurane in a mixture of 02 and N20 ( % 33; % 66 ) for mask induction and maintenance of anaesthesia. The inspired concentrations were increased every 3-4 breaths % 0.5 for halothane and % 1 for sevoflurane until loss of the eyelash reflex. ECG, sistolic. diastolic and mean arterial pressures, SO?, ETCO2 were observed continuously during the anesthesia, induction and recovery charactheristics as well as hemodynamic data were recorded. Recovery was quantified using Steward Score and the pain was evaluated using pediatric objective pain scala. There were no differences between the groups respect to age, weight, sex,type of surgery and induction time. In group 1 heart rate and arterial pressures remained lower than control values, whereas there was no change in heart rate and arterial pressures in group II. Recover)' was significantly faster in group II. It is concluded that we can provide smooth and fast induction with both halothane and sevoflurane but sevoflurane performs more stable heart rates, arterial pressures and faster recovery. For this reasons sevoflurane is a good alternative to halothane in pediatric anesthesia.