Liderleri hizmetkâr liderlik davranışına yönelten faktörler üzerinde nitel bir araştırma
A qualitative study on factors proceeding leaders to servant leadership behavior
  1. Tez No: 361636
  2. Yazar: ŞEMSETTİN ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN İBRAHİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Değerler, Etik, Leadership, Servant Leadership, Values, Ethics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sanayi devriminden sonra çevre koşullarının değişmesiyle ortaya çıkan katı rekabet, verimlilik, etkililik, performans, güdülenme gibi kavramları beraberinde ge-tirmiştir. 20 yyın ilk çeyreğinden itibaren insanın psikolojik bir varlık olarak incelen-mesi gerektiği yönündeki görüş akademik çevrelerde kabul görmeye başlamıştır. İn-san için en önemli ayraç olan duygusallığın ve sevginin göz ardı edilmemesi gerekliliği örgütsel yapılara da yansımış ve bu doğrultuda her birisi kendi başına bir farklılık ar-zeden insan unsurunun doğru yönlendirilmesi gündeme gelmiştir. Bu doğru yönlen-dirme için iş modellerinden liderlik yapılarına kadar pek çok alanda kuramlar gelişti-rilmiştir. 1970?li yıllarda Robert K. Greeleaf?in literatüre kazandırdığı hizmetkâr lider-lik kavramı da bu çabaların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; hizmetkar liderlik konusu ele alınmış, liderlik ve hizmetkâr li-delik konusunda literatür taraması yapıldıktan sonra, Gaziantep ilinde faaliyet göste-ren işletmelerde çalışan 5 yöneticinin hizmetkar liderlik davranışı sergilemeleriyle ilgili faktörleri belirlemek amacıyla nitel bir araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırma sonu-cunda yöneticileri hizmetkar liderlik davranışı sergilemeye yönelten faktörlerin değer-ler, içsel motivasyon, deneyim, mentor etkisi, kendini gerçekleştirme, özgecilik, karşı-lıksız sevgi, farkındalık, başkalarının hayatlarını olumlu etkileme isteği ve başkalarına faydalı olma isteği olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the industrial revolution the change of environmental conditions, the resulting solid competition brought about concepts such as efficiency, effectiveness, performance, motivation, etc. From the first quarter of the 20th century view that people should be examined as being a psychological being accepted in academic areas. Necessity of not to be ignored of sensuality and love which is the most impor-tant bracket for human has reflected to organizational structures and guidance of human factor which differ from each other came to the agenda. For this guidance many concepts have been developed from business models to leadership structures. The concept of servant leadership in the 1970s Robert Greeleaf's imparted in the lite-rature is emerging as a result of these efforts. This study dealt with the servant leadership, after rewiev of the literature on leadership and servant leadership, a qualitative research has been conducted in order to determine the relevant factors with 5 managers in the province of Gaziantep and their servant leadeship behaviours. Outcome of the research the factors that lead ma-nagers to exhibit the behavior of servant leadership have been identified as values, intrinsic motivation, experience, mentor influence, self-actualization, altruism, un-requited love, awareness, desire to positively affect the lives of others and the desire to be helpful to others.