Enerji tüketimi ve karbon salınımın büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
Effect on growth of carbon emissions and energy consumption: In Turkey
- Tez No: 694974
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Karbon Salınımı, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Energy Consumption, Carbon Emission, Economic Growth, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ekonomik büyüme geçmişten günümüze kadar incelenen, üzerine teoriler üretilen bir konu olmuştur. Bu durumda da ekonomik büyümeyi etkileyen unsurlar devreye girerek bu hususlar üzerinde birçok incelemeler yapılmıştır. Enerji kaynakları da geçmişten bugüne kadar ekonomik büyüme ve kalkınmada önemli rol sahibi olmuştur. Küreselleşme ve toplumların gelişmesiyle enerjiye olan taleple birlikte enerji tüketimi de artmıştır. İnsanoğlunun enerji ihtiyaçları için yaktıkları fosil yakıtlar nedeniyle de çoğunlukla karbondioksit konsantrasyonları artmaktadır. Bunun sonucunda da küresel ısınma meydana gelmektedir. Küresel ısınmanın artması ile uluslararası düzeyde önlem ve yaptırımlar uygulanmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de enerji tüketimi ve karbon salınımının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaç için enerji tüketimi ve karbon salınımının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri uygulamalı ve teorik olarak ele alınmıştır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde enerji kavramı ve enerji kaynakları ele alınmıştır. İkinci bölümde karbon salınımı ve iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası alanda atılan adımlar ve bu adımlar sonucunda karbonun fiyatlandırılması ile ilgili konular ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ekonomik büyüme kaynakları ve ekonomik büyüme modellerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise söz konusu değişkenlerin birbiri arasındaki ilişki ele alınmıştır. Bu çalışmada söz konusu değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek üzere Türkiye'nin 1980-2019 yıllık verileri kullanılmıştır. ADF ve PP Birim kök testi ile durağanlıkları test edilen değişkenlerin hepsinin birinci derecede durağan olduğu tespit edilmiştir. Johansen Eşbütünleşme Testi ile eşbütünleşme olduğu ve seriler arasında uzun dönem ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Son olarak değişkenler arasındaki nedenselliğin yönünün tespiti için Granger Nedensellik Testi uygulanmış ve şu sonuçlara varılmıştır; enerji tüketiminin büyüme üzerinde %10 istatistiksel anlamlılık düzeyinde, karbon salınımının da ekonomik büyüme üzerinde %1 istatistiksel anlamlılık düzeyinde tek yönlü nedenselliği vardır.
Özet (Çeviri)
Economic growth has been a subject on which theories have been produced and analyzed from past to present. In this case, factors affecting economic growth got involved and researches were conducted on these issues. Energy resources have also played an important role in economic growth and development from past to present. With the development of societies and globalization, consumption has increased along with the energy demand. Because of the fossil fuels people consume for their energy needs, carbon dioxide concentrations are often increasing. With the increase of global warming, measures and sanctions started to be applied at the international level. The aim of this is to reveal the effect of energy consumption and carbon emissions on economic growth in Turkey. For this purpose, the effects of energy consumption and carbon emissions on economic growth are discussed both practically and theoretically. The thesis consist of four parts. In the first chapter, energy resources and the concept of energy is discussed. In the second part, the steps taken in the international arena in struggling carbon emissions and climate change and as a result of these steps the issues related to carbon pricing were discussed. In the third chapter, sources of economic growth and economic growth models are given. In the fourth chapter, the relationship between these variables is disscussed. In this study, Turkey's 1980-2019 data were used to examine the relationship between these variables. It was determined that all variables whose stationarities were tested by ADF and PP Unit root test were stationary in the first order. It was found that there is a cointegration and there is a long-term relationship between the series with the Johansen Cointegration Test. Finally, Granger Causality Test was applied to determine the direction of causality between variables, and it was determined that energy consumption has a statistical significance level of 10% on growth and that carbon emission has one-way causality on economic growth at a statistical significance level of 1%.