Ortaöğretim öğrencilerinin çevresel olaylara karşı duyarlılıklarının belirlenmesi
Determination of the sensitivity of secondary school students to environmental events
  1. Tez No: 695008
  2. Yazar: ÇİĞDEM DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel duyarlılık, sürdürülebilirlik, Sekizinci sınıf, çevre eğitimi, Environmental awareness, sustainability, Eighth grade, environmental education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ortaöğretim 8. sınıf öğrencilerinin çevresel olaylara karşı duyarlılıklarının belirlenmesi ve davranışlarının saptanması" olarak belirlenmiştir. Çalışmada öğrencilerin sürdürülebilir bir çevreye çevre sorunları karşı öğrencilerin nasıl daha duyarlı hale getirilebilecekleri tartışılmıştır. Öğrencilerin çevre eğitimi ile ilgili bazı temel davranışlar kazanmaları mümkün görünmektedir. Ancak öğrencilerden çevrenin korunması amacıyla geliştirmeleri istenen tutum ve davranışların onların kolay yaşam tarzını etkilemesi nedeni ile buna uymakta zorluklarla karşılaştıkları bilinmektedir. Yapılan çalışmalar çevre eğitiminin yapıldığı ortamın bireylerin çevreye karşı duyarlılıklarının büyük oranda ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. Bu nedenle okullara verilen çevre eğitimi büyük önem göstermektedir. Elde edilen bulgular okullarda verilen çevre eğitiminin çoğunlukla yeterli olmadığını, öğrencilere herhangi bir çevresel sorunun çözümünde nasıl davranmaları gerektiği konusunda yeterli analiz ve karar verme yeteneği kazandırmadığı düşünülmektedir. Bu nedenle okullarda erken dönemde öğrencilere verilecek çevre eğitiminin esasını ekoloji, çevre kirliliğine karşı tutum geliştirme, teknoloji, çevre ile ekonomi arasındaki bağlantılar esas alınması, müfredat programlarının buna göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Determining the sensitivity of secondary school 8th grade students to environmental events and determining their behaviors are very vital. In the study, it was discussed how students can be made more sensitive to a sustainable environment and environmental problems. It seems possible for students to acquire some basic behaviors related to environmental education. However, it is known that the attitudes and behaviors that students are asked to develop in order to protect the environment affect their easy life style and therefore they face difficulties in complying with it. The studies carried out enable the environment in which environmental education is conducted to reveal the environmental sensitivity of individuals to a large extent. For this reason, environmental education given to schools is of great importance. It is thought that environmental education given in schools is mostly not sufficient and it does not provide students with the ability to analyze and decide how to act in the solution of any environmental problem. For this reason, the basis of environmental education to be given to students in the early period in schools should be based on ecology, developing an attitude against environmental pollution, technology, the connections between the environment and the economy, and the curriculum should be arranged accordingly.