Akkapı Sağlık Ocağı bölgesinde hipertansiyon ve diabetes mellitus prevalansı çalışması
- Tez No: 69503
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN AĞRIDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Diabetes Mellitus, Prevalans, EpidemiyolojL XX, Hypertension, Diabetes Mellitus, Prevalence, Epidemiology. x
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Akkapı Sağlık Ocağı Bölgesinde Hipertansiyon ve Diabetes Mellitus Prevalans Çalışması Bu araştırma Akkapı Sağlık Ocağı Bölgesinde 40 yaş ve üzeri erişkinlerde hipertansiyon ve Diabetes Mellitus sıklığının ölçülmesi amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Akkapı Sağlık Ocağı Bölgesindeki üç mahalleden 40 yaş ve üzeri toplam 473 kişi küme örneklem yöntemi ile araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına alman 473 kişinin 180'i (%38.1) erkek, 293'ü (%61.9) kadındır. Hipertansiyon prevalansı %29.9, diabetes mellitus prevalansı ise %7.0 bulunmuştur. Yüksek diastolik kan basıncı 40-49 yaş grubunda %13.0 iken, yüksek sistolik kan basıncı %14. 7 idi Yaşla birlikte diastolik ve sistolik kan basıncı artarken 70 yaş üzerinde azalma gösteriyordu. Açlık kan şekeri düzeyinin 200 mg/dl oluşu 40-49 yaş grubunda %4.3, 50-59 yaşta %7.3 iken 60-69 yaşta %5.2 ve 70 yaş üzerinde %0.0idl Hipertansiyon ve Diabetes Mellitus oranında cinsler arasında fark bulunamamıştır. Çeşitli risk faktörlerine göre tansiyon durumu değerlendirildiğinde şişmanlarda, katı yağ ve bol yağlı yeme alışkanlığı olanlarda, hipertansiyon oram yüksek bulunmuştur. Hipertansiyonu olanlarda, ailede hipertansiyon hikayesi arasında ilişki bulunamamıştır. Ailesinde Mabet bulunan kişilerde, diabetes mellitus sıklığı yüksek bulunmuştur. Şişmanlık, kan yağ ve bol yağlı yeme alışkanlığı ile diabetes mellitus arasında ilişki gösterilememiştir. Çok su içtikleri ve çok idrara çıktıkları ise gösterilmiştir. Açlık kan şekeri pozitif olanlarda, normallere göre sistolik kan basıncı yüksekliği 0.87 (0.46-1.64) kez, diastolik kan basıncı ise 0.86 (0.38-1.91) kez az bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Prevalence Study of Hypertension and Diabetes Mellitus atAkkapi Primary Health Centre Region. The purpose of this study is to determine the prevalences of Hypertension and Diabetes Mellitus among the 40 years and older living at Akkapi Primary Health Centre Region. This study comprised of 473 people aged 40 years and older, with a male to female ratio of 180 (38.1 %) to 293 (61.9 %), selected by cluster sampling method living at 3 quarters of Akkapi Primary Health Centre Region. Hypertension prevalence was found to be 29.9 % and Diabetes Mellitus prevalence was found to be 7.0 %. High diastolic blood pressure was observed in 13. 0 % and high systolic blood pressure in 14. 7 % of the 40-49 years age group. Both diastolic and systolic blood pressures increased with advancing age, while showed a decrease at the 70 years and older group. Fasting blood sugar levels over 200 mg/dl were observed with percentages of 4.3 %, 7.3 %,5.2 % and 0.0% in age groups of 40-49 years, 50-59 years, 60-69 years and 70 years and older, respectively. The frequencies of Hypertension and Diabetes Mellitus showed no statistical difference between the sexes. Hypertension was more frequently observed among people with high body weight, high consumption fatty foods and solid fat No relationship was observed between Diabetes Mellitus and high body weight, consuming of fatty food or solid fat High water intake and frequent urination was observed among people with diagnosis of Diabetes Mellitus Among people with positive fasting blood sugar, positive systolic blood pressure was found to be low 0.87 (0.46-1.64) times and diastolic blood pressure was found to be low 0.86 (0.38-1.91) times in comparison to those with normal fasting blood sugar levels.