Ali Haydar Özak Ve Mehmet Eren'in Kur'an kırâatindeki yeri
The place of Ali Haydar Ozak And Mehmet Eren in the Qur'an reciting
- Tez No: 695034
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNYAMİN AÇIKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ali Haydar Özak, Mehmet Eren, Harf ve Dudak Ta'limi, Kırâat, Mahâric-i Hurûf, Ali Haydar Ozak, Mehmet Eren, Alphabet and Lip Practice, Recitation, Mahâric-i Hurûf
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, Kur'an'ın eksiksiz ve düzgün okunabilmesi için harf ve dudak ta'liminin gerekliliği ve öneminden bahsedilmiştir. Kısıtlı imkânlar içerisinde eğitim veren Ali Haydar Özak ve Mehmet Eren Hocalarımızın yetiştirdiği öğrenci sayısının fazla olması ve tilaveti düzgün öğrenci yetiştirmesinin sebepleri araştırılmıştır. Araştırmanın neticesinde her iki hocamızın başarısında, özverili, disiplinli olmalarının yanı sıra kullandıkları metodun büyük payı olduğu kanaatine varılmıştır. Hocalarımızın hayatta olan öğrencileri ve öğrencilerinin öğrencileri ile mülakatlar yapılarak, onların ders işleyiş teknik ve metotları araştırılıp tespit edilmeye çalışılmıştır. Her iki hocamız arasındaki mehâric-i hurûf ve dudak ta'limindeki farlılıklar ortaya konmuştur. Çalışmamızın son bölümü ise Arap okuyucular ile hocalarımızın gerek mahâric-i hurûf ve tecvîd gerek dudak ta'liminde bir birinden ayrıldıkları noktalar üzerinde durulmuş, imkânlar çerçevesinde farlılıkların sebepleri araştırılmıştır. Ali Haydar Özak ve Mehmet Eren'in okuduğu hocalar Serezli Ahmet Şükrü Efendi'de birleşmeleri hasebiyle iki hoca arasında pek az bir fark tespit edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the necessity and importance of letter and lip training in order to read the Qur'an completely and properly are mentioned. The reasons why our teachers, Ali Haydar Ozak and Mehmet Eren, who provide education within limited means, have a high number of students and raise students with proper recitation have been investigated. As a result of the research, it was concluded that the method they used, as well as being self-sacrificing and disciplined, had a great share in the success of both of our teachers. Interviews were made with the surviving students of our teachers and their students, and their teaching techniques and methods were investigated and tried to be determined. Differences in mehâric-i hurûf and lip training between our two Hodjas have been revealed. In the last part of our study, the points where Arab readers and our teachers differ from each other in both Mahâric-i hurûf and tecvîd and lip training are emphasized, and the reasons for the differences are investigated within the framework of possibilities. Due to the merger of Ali Haydar Ozak and Mehmet Eren's teachers in Serezli Ahmet Sukru Efendi, little difference could be detected between the two teachers.