Gaziantep'te beyaz yakalıların mobbing deneyimleri
Mobbing experience of white collar employees in Gaziantep
  1. Tez No: 695077
  2. Yazar: ELİF SİMGE SINMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY LEYLA KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Cinsiyet, Beyaz Yakalılar, İş Hayatı, Gaziantep, Mobbing, Gender, White-Collar Workers, Business Life, Gaziantep
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mobbing, çalışma hayatında bireylerin sıkça karşılaştıkları bir durumdur. Gaziantep'te beyaz yakalıların mobbing deneyimlerinin irdelendiği bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında, farklı mesleklere sahip olan on beş kadın ve yedi erkek ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışma genelinde, mobbing deneyimi toplumsal cinsiyet perspektifiyle ilişkilendirilerek tartışılmıştır. Bu bağlamda beyaz yakalıların çalışma hayatındaki değişimlerine bağlı olarak konumları ele alınmıştır. Çalışma hayatındaki ast- üst ilişkilerinin keskinleşmesi, güvencesiz iş ilişkileri, aynı statüde çalışan bireylerin yükselme kaygısı, stresli, gergin ortam ve çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet rollerinin etkisi mobbing deneyimini şekillendirmektedir. Bu çerçevede tezde mobbingin nedenleri, etkileri ve sonuçları çok yönlü olarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mobbing is a situation that people frequently encounter in working life. This thesis study, which examines the mobbing experiences of white collar employees in Gaziantep, consists of three parts. Within the scope of the study, in-depth interviews were conducted with fifteen women and seven men from different professions. Throughout the study, mobbing experience has been discussed in relation to gender perspective. In this context, the position of white collar employees depending on their changes in business life is discussed. The sharpening of the upside-down relationships in the business life, insecure work relationships, the rise anxiety of the individuals working in the same status, the stressful and tense environment and gender roles in the business life shape the mobbing experience. In this context, the causes, effects and consequences of mobbing are discussed in many ways.