Depresyon ve anksiyete belirtilerinin yordayıcıları olarak ruminasyon, otomatik düşünceler, işlevsel olmayan tutumlar ve düşünce baskılama
Rumination, automatic thoughts, dysfunctional attitudes and thought suppression as predictors of depression and anxiety symptoms
- Tez No: 506427
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN TÜRKÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ruminasyon, otomatik düşünceler, işlevsel olmayan tutumlar, düşünce baskılama, rumination, automatic thoughts, dysfunctional thoughts, thought supression
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada ruminasyon, otomatik düşünceler, işlevsel olmayan tutumlar ve düşünce baskılamanın depresyon ve anksiyete belirtileri üzerindeki yordayıcı etkileri korelasyonel araştırma deseninde incelenmiştir. Gaziantep'te bir vakıf üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini %66.2'si (n=186) kadın, %33.8'u (n=95) erkek olmak üzere toplam 281 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Kısa Form-Ruminasyon Ölçeği (KF-RÖ), Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği Kısaltılmış Türkçe Formu (DAS-R-TR), Otomatik Düşünceler Ölçeği (OTÖ) ve Beyaz Ayı Düşünce Baskılama Envanteri (BADBE), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Veriler SPSS programıyla analiz edilmiş ve araştırma verilerinin analizinde Çoklu Regresyon Analizi kullanışmıştır. Analiz sonuçları, otomatik düşüncelerin hem depresyon hem de anksiyete belirtilerinin en güçlü, anlamlı yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Araştırma bulgularına göre, Otomatik Düşünceler Ölçeği ve Kısa Form Ruminasyon Ölçeği Derin Düşünme alt boyutundan alınan puanlar depresyon belirtilerini anlamlı olarak yordamaktayken, anksiyete belirtilerini ise Otomatik Düşünceler Ölçeği, Kısa Form Ruminasyon Ölçeği toplam puanı ve Beyaz Ayı Düşünce Baskılama Envanterinden alınan puanların anlamlı olarak yordadığı görülmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, rumination, automatic thoughts, dysfunctional attitudes and thougts supression predictive effects on depression and anxiety symptoms were examined in a correlational research design. A total of 281 university students, 66.2% (n = 186) females and 33.8% (n = 95) males, constituted the sample of the research that conducted at a foundation university in Gaziantep. Personal Information Form, Ruminative Response Scale (RRS), Dysfunctional Attitudes Scale Abbreviated Turkish Form (DAS-R-TR), Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ), White Bear Suppression Inventory (WBSI), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were used as data collection tools. Data were analyzed by SPSS program and multiple regression analysis was used in analysis of research data. The results of the analysis show that, automatic thoughts is the strongest, most significant predictor of both depression and anxiety symptoms. According to the findings of the research, scores from the Automatic Thoughts Questionnaire and Ruminative Response Scale Reflecting Thinking subscale significantly predicted depression symptoms while anxiety symptoms significantly predicted from the Automatic Thoughts Questionnaire, Short Form Ruminative Response Scale total score and White Bear Suppression Inventory. Findings obtained as a result of the research are discussed in the light of the literature.