The effects of technical training design on trainee's skills, knowledge acquisition and transfer to job performance: The case of Turkish Aerospace
Teknik eğitim tasarımının, öğrenenin becerileri, bilgi edinimi ve iş performansına transfer üzerindeki etkileri: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii örneği
- Tez No: 695107
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Technical Training, Instructional Design, Training Design, Training Evaluation, Transfer of Learning
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Organizasyonel gelişim açısından bakıldığında iş yeri eğitimleri, operasyonel yetenekleri geliştirmek ve değişen şartlara uyum sağlamak konusunda oldukça önemli bir araçtır. Bu çalışma, kanıta dayalı öğretim tasarımı, teknik eğitim tasarımı, iş performansına transfer ve iş yeri eğitimlerinin değerlendirilmesi gibi pek çok araştırma konusuna dikkat çekmektedir. Çalışmanın bu konularda mütevazı katkıları olmakla birlikte, farklı bir bağlamda uyarlamaları yapılırken çalışmanın gerçekleştirildiği çevresel değişkenlerin dikkate alınması önerilir. Bu araştırma, belirli bir öğretim tasarımı yaklaşımının, katılımcının becerileri, bilgi edinimi ve iş performansına transfer üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Clarkın teknik eğitim geliştirme yaklaşımı yorumlandı ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) örneği için bir rehber matris oluşturuldu. TUSAŞ Akademi kataloğunda yer alan bir ders, bu matrise göre yeniden tasarlandı. Önerilen yaklaşımın etkisini incelemek için deneysel araştırma deseni kullanıldı. 120 katılımcı ikiye bölünerek deney ve kontrol gruplarına rastgele biçimde atandı. Kontrol grubu, seçilen dersin mevcut haline katılırken deney grubu aynı dersin yeniden tasarlanmış versiyonunu aldı. Önerilen yaklaşımın farklı seviyelerdeki etkilerini anlamak için Kirkpatrickin değerlendirme modeli kullanıldı. Başarı düzeylerini ölçmek üzere gruplara ön test ve son test uygulandı. Katılımcılar ayrıca dersten sonra bir tepki anketi doldurdu. Ek olarak, katılımcıların iş performanslarını inceleyebilmek adına, ders öncesi ve sonrası operasyonel hata sayıları kayıt altına alındı. Veri analizleri, önerilen öğretim tasarımının, son test puanlarında artış ve hata sayılarında azalma sağladığını gösterdi. Ayrıca deney grubu, eğitim hedefleri, içerik ve değerlendirme yöntemi açısından dersle ilgili daha olumlu tepkiler bildirdi. Oluşturulan matrisin teknik eğitim tasarımında başarı, tepki ve iş performansına transfer yönünden iyileştirme sağladığı bulundu.
Özet (Çeviri)
From the organizational development perspective, training is a vital instrument for improving operational capabilities and adapting to changing needs of the time. The present study aims to investigate the effects of a systematic and structured training design approach on trainee's skills, knowledge acquisition, and far transfer. For that purpose, Clark's technical training development framework was interpreted and a guidance matrix was devised for the specific case of Turkish Aerospace. In the course of the study, a particular training within the curricula of the Turkish Aerospace Academy was selected and redesigned according to the proposed matrix by collaborating with a subject matter expert. The study followed an experimental research design to examine the effect of the proposed approach. A total of 120 participants were split in half and randomly assigned to treatment and control groups. The control group participated in the original course whereas the treatment group was exposed to the redesigned course. Kirkpatrick's training evaluation model was followed to explain the effects of the proposed training design approach for different levels of impact. Participants took a pretest exam before the course and also took a posttest exam upon completing the course. All participants also filled a reaction questionnaire after the course. In addition, operational error counts of the participants before and after the course were recorded to observe their job performance. Data analyses were carried out to reveal the effect of the redesigned course on learning, reaction, and transfer results. Analyses showed that the treatment yielded an increased posttest score and a decreased number of errors while holding pre-course exam scores and error counts constant. Also, the treatment group reported better reactions in terms of training objectives, content, and evaluation method. The study provided an interpretation of Clark's content-performance matrix that is shown to be effective in designing technical training within the aerospace industry context.