Pandemi sürecinde üniversite sınavına hazırlanan bireylerde psikolojik sağlamlık ve iyi oluş ile stresle başa çıkma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological strength and wellness and communication with stress of individuals preparing for the university exam during the pandemic process
- Tez No: 695109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pandemic, Resilience, Well-Being, Coping with Stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada, hayatlarının kritik bir döneminde bulunan üniversite sınavına hazırlanan bireylerin, pandemi sürecinde, psikolojik sağlamlık ve iyi oluşları ile stresle başa çıkma arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim durumu, okul türü ve anne-baba eğitim durumuna ilişkin veriler kullanılarak psikolojik sağlamlık, iyi oluş ve stresle başa çıkma arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayıp, üniversite giriş sınavına hazırlanan 255 kadın, 110 erkek olmak üzere toplam 365 kişi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Beş Boyutlu İyi Oluş Modeli PERMA Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Ölçeği google formlar üzerinden, gönüllülük esasına göre çevrimiçi olarak doldurtulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programında çözümlenmiştir. Bu araştırmada, betimsel yönteme dayalı ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri analizleri sonucu, psikolojik sağlamlık, iyi oluş ve stresle başa çıkma arasında pozitif yönlü ilişki bulunduğu, birinde ki artışın aynı ölçüde olmasa da diğerinde de artışa neden olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda cinsiyet, eğitim durumu ve baba eğitim durumu verileri değerlendirildiğinde psikolojik sağlamlık, iyi oluş ve stresle başa çıkma açısından katılımcılar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Buna karşılık 19 yaş grubu bireylerin olumsuz duyguları daha fazla deneyimledikleri, özel okulda okuyan bireylerin iyi oluşun olumlu ilişkiler alt boyutunda daha yüksek puanlandığı, katılımcıların anne eğitim düzeylerinin üniversite ve yüksek lisans olması, ilkokul ve ortaokul mezunu olanlara göre psikolojik sağlamlığı ve iyi oluşu artırıcı etki yaratmakta olduğu bulguları ortaya konulmuştur. Anahtar Kelimler: Pandemi, Psikolojik Sağlamlık, İyi Oluş, Stresle Başa Çıkma
Özet (Çeviri)
The objective of the current study is to examine the relationship between psychological resilience, well-being and coping with stress of individuals who are preparing for the university entrance exam, which is a turning point for many young people people at a turning point of their lives preparing for the university entrance exam during the COVID-19 pandemic. The relationship between psychological resilience, well-being and coping with stress was evaluated according to criteria such as age, gender, educational status, school type and parental education level. The subjects of the study consists of a total of 365 people, 255 women and 110 men, living in Istanbul and preparing for the university entrance exam. Within the scope of the research, the Brief Psychological Resilience Scale, the Five-Dimensional Well-Being Model PERMA Scale and the Stress Coping Scale were adminestered filled online on a voluntary basis via Google Forms. The obtained data were analyzed in SPSS 25.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) package program. In this study, the relational survey model based on the descriptive method was used. As a result of data analysis, it was revealed that there is a positive relationship between psychological resilience, well-being and coping with stress, and an increase in one of them definitely causes an increase in others even if not to the same extent, it definitely causes an increase in others. As a result of the research, when the data regarding gender, education status and father's education status were evaluated, no significant difference was found between the participants in terms of psychological resilience, well-being and coping with stress. On the other hand, individuals in the 19-year-old group are more prone to experiencing negative emotions, individuals studying in private schools score higher in the positive relations sub-dimension of well-being, and the mother's educational status being graduate or post-graduate rather than primary and secondary school, increases psychological resilience and well-being.