Öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve okul kültürü algıları arasındaki ilişki
The correlation between the distributed leadership and school culture perceptions of teachers
- Tez No: 695135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİRE ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Paylaşılan Liderlik, Kültür, Örgüt Kültürü, Okul Kültürü, Leadership, Shared Leadership, Culture, Organizational Culture, School Culture
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Araştırmanın amacı; kamu ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve okul kültürü algılarını ortaya koymak, aralarındaki ilişkinin alt boyutlar ve bazı demografik değişkenler açısından farklılaşma durumunu incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkâmil ilçe merkezinde bulunan 54 kamu ortaokulunda görev yapan 3.080 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise küme örnekleme yöntemi ile seçilen 12 ortaokulun 437 kişilik öğretmen grubu oluşturmaktadır. Araştırmada veriler 'Okul Örgütlerinde Paylaşılan Liderlik Ölçeği' (OÖPLÖ) ve 'Okul Kültürü Ölçeği' (OKÖ) ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve okul kültürüne yönelik algı düzeylerinin belirlenmesi için aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Öğretmenlerin paylaşılan liderlik ile okul kültürü algılarının bazı demografik değişkenlere (branş, cinsiyet, mesleki kıdem, mezun olunan okul türü ve öğrenim düzeyi) göre anlamlı fark gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre kamu ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin paylaşılan liderlik ile okul kültürüne yönelik algıları arasında pozitif yönde, yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin paylaşılan liderliğe ilişkin görüşlerinin branş, mezun olunan okul türü ve öğrenim düzeyi değişkenlerinde anlamlı fark bulunmazken; cinsiyet ve mesleki kıdem değişkenlerinin alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur. Öğretmenlerin okul kültürüne ilişkin görüşlerinde ise branş ve cinsiyet değişkenlerinde anlamlı fark bulunmazken; mesleki kıdem, mezun olunan okul türü ve öğrenim düzeyi değişkenlerinde anlamlı fark oluştuğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın son bölümünde ise varılan sonuçlar ve bu sonuçlar dikkate alınarak sunulan bazı öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the distributed leadership and school culture perceptions of teachers' working in public secondary schools, and to examine whether the correlation between these differentiate or not in terms of sub-dimensions and several demographical variables. in order to reach this objective one of the quantitative research model; descriptive survey model is used. The universe of the research consists of 3080 teachers working in 54 public secondary schools in Şehitkamil district of Gaziantep province in 2019-2020 educational year. The sample of the research consists of 437 teachers from 12 secondary schools selected by cluster sampling method. The research data is gathered with“the shared leadership scale in school organizations”(OÖPLÖ) and“school culture scale”(OKÖ). Obtained data were analyzed via SPSS 22.0 package program. In the analysis of the data, in order to determine the shared leadership and school culture perception levels of teachers', the arithmetic mean and standard deviation valves were calculated. Parametrik and non- parametric tests were used to determine if there is a significant variation in shared leadership and school culture perception of teachers' in terms of several demographical variables (branch, gender, professional seniority, the kind of school and education level). According to the findings of the research a positive, high level correlation is retained between shared leadership and school culture perceptions of teachers' working in public secondary schools. While there was no significant difference in shared leadership perceptions of teachers' in terms of beanch, the kind of school and education level; a significant difference was found in terms of gender and professional seniority variables. There was not a significant difference in school culture perceptions of teachers' in terms of branch and gender, variables. However a significant difference was retained in terms of professional seniority, the kind of school and educational level variables. In the final part of the study, there are concluded outcomes and some suggestions given by regarding these outcomes.