Taşımacılık açısından Türkiye ve Doğu Afrika Topluluğu ülkelerinin karşılaştırılması
Comparing Turkey and East African Community Countries in terms of transportation
  1. Tez No: 695148
  2. Yazar: JEAN COLLIN RUBERINTWARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZUM BÜYÜKKEKLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Taşımacılık, Lojistik, PEST Analizi, Türkiye, Doğu Afrika Topluluğu Ülkeleri (DATÜ), Transportation, Logistics, PEST Analysis, Turkey, East African Community Countries
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünyada ticaretin ülkelerin sınırlarını aşmasıyla birlikte lojstik ve lojstiğin ana faaliyetlerinden olan ulaştırma faaliyetlerindeki artış daha belirgin hale getirmiştir. Toplam taşıma maliyetleri ile toplam taşıma zamanını düşürmek ve güvenilirliği artırmak gibi lojistik performans hedeflerine ulaşmada taşımacılığın incelenmesi önemli hale gelmiştir. Bu çalışma; hammadde, ara madde veya bitmiş ürünlerin çıkış/üretim noktalarından tüketiciye kadar ulaşmasında kullanılan taşımacılık faaliyetlerine odaklanmaktadır. Çalışmanın temel amacı, taşımacılık faaliyetlerinin Türkiye ve Doğu Afrika Topluluğu Ülkelerindeki (DATÜ) mevcut durumunu ortaya koymak ve toplanan veri ışığında ülkelerdeki taşımacılıkla ilgili fırsatları ve potansiyeli değerlendirmektir. Çalışmada faydalanılan PEST analizi sonuçlarına göre Türkiye ekonomisi geliştikçe taşımacılığın da ekonomiye paralel olarak geliştiğini görülmektedir. Türk taşımacılık standartlarına ulaşmak için DATÜ tarafından şimdiki ve gelecekteki taşımacılık ihtiyaçlarının öngörülerek planlama yapılması ve proaktif yaklaşımlar benimsenmesi önemlidir. Türkiye'nin son yıllarda Afrika Kıtasında bulunan ülkeler ile ticaretini geliştirmek istediği bilindiğinden, sonuçların sadece araştırmacılara değil aynı zamanda taşımacılığın ve ticaretin geliştirilmesinde rol alan karar vericilere/aktörlere ve uygulayıcılara da fayda yaratması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
As the trade in the world exceeds the borders of the countries, the increase in logistics and transportation activities, which is one of the main activities of logistics, has become more evident. The examination of transportation has become important in achieving logistics performance goals such as reducing total transportation costs and total transportation time and increasing reliability. This work focuses on transportation activities used in the transportation of raw materials, intermediates or finished products from their origin/production points to the consumer. The main purpose of the study is to reveal the current situation of transportation activities in Turkey and East African Community Countries (DATU) and to evaluate the opportunities and potential of transportation in the countries in the light of the collected data. According to the results of the PEST analysis used in the study, it is seen that as the Turkish economy develops, transportation develops in parallel with the economy. In order to reach Turkish transportation standards, it is important that East African Community Countries anticipates current and future transportation needs, makes planning and adopts proactive approaches. Since it is known that Turkey wants to develop its trade with the countries in the African Continent in recent years, the results are expected to benefit not only researchers, but also decision makers/actors and practitioners involved in the development of transportation and trade.