Effective factors on accounting disclosures for human resources departments
İnsan kaynakları departmanlarının muhasebe açıklamalarını etkileyen faktörler
- Tez No: 695162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: insan kaynakları muhasebesi, insan faktörü, şirketin karlılığı, varlıkların tanımı, şirketin büyüklüğü, human resources accounting, human factor, company's profitability, definition of assets, size of the company
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, muhasebe açıklamalarının insan kaynakları departmanları için önemini ve şirketlerin insan kaynakları muhasebesi hakkındaki bilgilerinin derecesini analiz ederek, insan kaynaklarının muhasebe açıklamasını hangi faktörlerin etkilediğini ve bunların şirketlerde kullanılmasından hangi avantajların sağlanabileceğinin altını çizmiştir. Araştırmacının, insan kaynakları muhasebesi ile ilgili önceki çalışmaları gözden geçirmeyi, bulgularını değerlendirmeyi ve bunları mevcut araştırmanın amaçlarıyla basitçe farklılaştırmayı içeren teorik çalışma yoluyla bu hedefe ulaşmak için betimsel yöntemi benimsediği yer. İlk konu, insan kaynakları muhasebesi kavramını ve ilerlemenin olgusal adımlarını inceleyen ve insan kaynaklarının değerini iki yaklaşımda ölçerek temsil edilen uygulama prosedürlerini inceleyen önceki çalışmalara dayanıyordu, ilki değer üzerine inşa edilmiştir. ikincisi ise maliyet esasına dayalıdır ve araştırmacıda insan kaynakları muhasebesinin uygulanmasında karşılaşılan zorlukların belirlenmesi, çalışma hipotezinin oluşturulmasında tümdengelim yöntemini benimsemiştir. İkinci konu ise, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formunun benimsenerek anket anketine yani firmalara aktarılması ve ardından onlardan veri toplanması, değerlendirilmesi ve istatistiksel değerlendirmenin düzenlenmesini içeren bu hipotezlerin uygulamalı olarak değerlendirilmesidir. anket sonuçlarından. Çalışma sonuçlarına bağlı olarak varılan sonuçlar ve bir takım öneriler hem teorik hem de pratik olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research highlighted the significance of accounting disclosures for human resource departments and analyzing the degree of corporations' information about human-resource accounting, understanding what factors influence the accounting disclosure of human resources, and which advantages can be accomplished from their usage in corporations. Where the researcher adopted the descriptive method to achieve this goal through the theoretical study that included reviewing previous studies on human resources accounting, evaluating their findings, and simply differentiating them with the aims of the present research. The first topic was based on previous studies in studying the conception of human resources accounting as well as its factual steps of progression and studying its application procedures represented by measuring the value of human resources on two approaches, the initial one is constructed upon the value-basis and the second one is upon the cost-basis, and identifying the difficulties facing the application of human resource accounting in the researcher adopted the deductive methodology in establishing the study hypothesis. The second topic was to evaluate these hypothesis practically, which involved the adoption of the questionnaire form that was developed by the researcher and transferring it to the questionnaire survey, namely the companies, and then collecting data from them, evaluating it and organising the statistical assessment of the questionnaire outcomes. The conclusions and a set of suggestions depending on the study results were accomplished both theorotically and practically.