The impact of inflation on the quality of financial data in the private sector in Jordan during the financial crisis
Finansal kriz sırasında Ürdün'de özel sektördeki enflasyonun finansal verilerin kalitesine etkisi belı̇rleyı̇cı̇lerı̇
- Tez No: 749693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN NESRİN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: enflasyon, finansal kriz, Finansal Yönetim, Muhasebe, inflation, financial crisis, Financial Management, Accounting
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu rapor, Ürdün merkezli şirketlerin mali tablolarında yanlış bilgi ve yaratıcı muhasebenin yaygınlığını değerlendirmekle ilgilidir. Yaklaşım, enflasyonun ve yanlış bilgilerin kuruluşların finansal sonuçlarını ne ölçüde etkilediğini belirlemektir. Bu amaca yönelik şirketler, Amman Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler arasından seçilmektedir. Bu şirketlerde ve ayrıca ülkenin eksik olduğu yerlerde kurumsal yönetim kodlarının uygunluğunun değerlendirilmesi için bir girişimde bulunulmuştur. Ülkedeki GSYİH oranları, enflasyon ve döviz kurları gibi ekonomik değişkenler de tartışılmaktadır. Raporda, daha yüksek temettü sağlayan şirketlerin en az açıklama yapan şirketler olduğu tespit edildi. Faaliyetlerinde şeffaflığa sahip olan şirketler, finansal tablolarda karşılaştırmalı olarak daha fazla açıklama yapmıştır. Enflasyonun şirketleri finansal sonuçlara müdahale etmeye sevk eden bir faktör olduğu ortaya çıktı. Yaratıcı muhasebe, finansal sıkıntı yaşayan ve mevcut yasalardaki boşlukları bularak finansal sonuçları daha iyi hale getirmek isteyen şirketlerde takip edildi. Şirketin önümüzdeki dönemde satın alınması veya birleşmesi beklendiğinde de uygulanmıştır. Raporda, enflasyonun finansal raporlama uygulamaları üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadelede etkili stratejilerden birinin kriz zamanlarında Ürdün merkez bankasının politika oluşturması olduğu sonucuna varılıyor. 2007'de piyasaya müdahale etti, ancak durgunluk Amman borsa şirketlerini hala etkiledi. Bu süre zarfında ülke, şirketlere verilen krediler üzerindeki incelemeyi artırmak için bankaları düzenlemiştir. Finansal kriz, gelişmiş ülkelerden ve esas olarak ABD merkezli bankaların daha sonra iflas eden özel şirketlere sağladığı teminatsız kredilerden kaynaklanmıştır. Ülke daha fazla petrol rezervi bulmaya odaklanmalıdır. Yeni bir sanayi kurmasına yardımcı olacak ve akabinde yurt dışına ihracat yapıp kazancını artırabilecektir. GSYİH bir baskıya tanık olacak ve işsizlik oranı düşecek. Buna ek olarak, ülke, ihracatının büyük bir bölümünü oluşturan tarıma dayalı ürünler, gübreler ve diğer kalemlerin ihracatını artırmalıdır. Şu anda ülke, daha fazla ihracat yaparak en aza indirilmesi gereken ticaret açığında. Şirketlerin sürdürülebilir bir büyüme göstermesi ve rakamları abartma ihtiyacının doğmaması durumunda finansal tablolar daha adil bir görünüm sağlayabilir. Bu amaçla kurumsal kodlara uyum ulusal düzeyde uygulanmalıdır. İşletmelerin içinde faaliyet göstermesi gereken bir çerçeve olmalıdır. Ülkenin işletmeleri, GSYİH büyümesinin savunucusudur ve hükümet politikalarının yerel işletmelerin gelişmesine yardımcı olması durumunda, yaratıcı muhasebe örnekleri de azalacaktır. Ülkede 1 milyon varil petrol rezervi bulunurken, fiili üretim günlük 1000 varilin altındadır. Uluslararası pazarlarda ticaretin kolaylaştırılması amacıyla daha fazla petrol kaynağının bulunmasına ve doğal kaynaklarının kullanılmasına ihtiyaç vardır. Yaratıcı muhasebe ve finansal tablolara müdahale vakalarının ülkeler için yeni olmadığı söylenebilir. Bunların arkasındaki ana faktörler, enflasyondaki artış ve düşük GSYİH büyümesidir. Bu değişkenler, adil muhasebe uygulamalarını teşvik etmek için ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This report is regarding assessing the prevalence of misinformation and creative accounting in the financial statements of Jordan based companies. The approach is to determine to what extent the inflation and misinformation affect the financial results of organizations. The companies for this purpose are selected from those listed on Amman Stock Exchange and dealing in different sectors. There has been an attempt on assessing the compliance of corporate governance codes in these companies and also where the country is lacking. The economic variables such as the GDP rates, inflation and exchange rates in the country are also discussed. It has been found in the report that those companies which provided higher dividends were the ones that had least disclosures. The companies that have transparency in their operation comparatively made more disclosure in the financial statements. It has been discovered that inflation has been a factor that prompted companies to interfere with the financial results. The creative accounting has been followed in companies that has suffered financial distress and now wanted to make the financial results better through finding loopholes in the current laws. It has also been practiced when the company is expected to be acquired or merged in the coming time. The report concludes that one of the effective strategies to tackle the adverse impact of inflation on financial reporting practices is formation of policies by the central bank of Jordan during the times of crisis. It has in 2007 interfered in the market however the recession still impacted the Amman stock exchange companies. During that time the country regulated the banks to increase scrutiny on the loans being provided to the companies. The financial crisis occurred from the developed countries and mainly due to the unguaranteed loans provided by US based banks to private companies which later went bankrupt. The country should focus on locating more oil reserves. It will help it to set up a new industry and can subsequently export to abroad and increase its earnings. The GDP will witness a push and the unemployment rate will come down. In addition to that the country should increase the exports of agricultural based products, fertilizers and other items that form part of its exports bulk. Currently the country is in trade deficit which must be minimized through exporting more. The financial statements can provide a fairer view in case the companies have sustainable growth and the need to overstate the figures does not arise. For this purpose the compliance with the corporate codes must be implemented on a national level. There must be a framework within which the businesses should operate. The country's businesses are the proponent for its GDP growth and in case the government policies help the local businesses to prosper the instances of creative accounting will also decrease. The country has 1 million barrel of oil reserves while the actual production is less than 1000 barrel a day. There is a need to locate more oil resources and exploit its natural resources for the purpose of facilitating trade in the international markets. It can be said that the instances of creative accounting and interference in the financial statements are not new to the countries. The main factors behind these are increase in inflation and low GDP growth. These variables must be addressed to promote fair accounting practices.