Elazığ yöresinde çocuk gelin olgusunun yapısal nedenleri
Structural reasons for child bride case in Elazıg reigon
  1. Tez No: 695172
  2. Yazar: ÜMMÜ GÜLSÜM ASLI NUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelinler, Erken Evlilikler, Feminist Teori, Ataerkil Sistem, Child Brides, Early Marriages, Feminist Theory, Patriarchal System
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Çocuk gelin olgusu;“erken evlilikler”,“çocuk evlilikler”gibi birçok farklı kavram ile ifade edilmektedir. Ruhsal ve fiziksel gelişimini tamamlamadan yapılan ve 18 yaşından önce gerçekleştirilen bu evlilikler,“erken, zorla veya çocuk yaşta yapılan evlilikler”olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, ataerkil sistemde erken evlendirilen veya evlendirilmeye yönlendirilen kız çocuklarının, çocuk gelin olma nedenleri, feminist teori bağlamında incelenmeye çalışılmıştır. Buna bağlamda 25 Çocuk Gelin ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde; ataerkil sistem yapısındaki çocuk yaştaki evliliklerin nedensellikleri konu bütünlüğüne uygun olarak feminist teori perspektifinden irdelenmeye çalışılmıştır. Yapılan derinlemesine görüşmelerde katılımcılara; demografik sorular, evlilik öncesi ve sonrasında ki ailelerine yönelik sorular, evlilik tipleri ve nikâh durumlarına ilişkin sorular sorulmuştur. Çocuk gelin evliliklerine ilişkin yapılan derinlemesine görüşmelerde, ses kayıtları kullanılmıştır. Ses kayıtlarının transkripsiyonları Word programında yapıldıktan sonra, MAXQDA 2020 Nitel Araştırma Programına yüklenerek transkripsiyonlara kodlar atanmıştır. Atanan kodlara, alt hiyerarşik kodlar eklenmiştir. Çocuk gelin evliliklerinin ataerkil sistemdeki nedenleri, literatür taramaları, araştırma soruları ve araştırma bulgularına uygun olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, ataerkil sistemdeki çocuk gelin evliliklerinin nedenlerinde; eğitimsizlik, yoksulluk, kırsal yaşam, aile içi şiddet, istismar olayları, cinsiyet ayrımcılığı, inanç, kader, namus, geleneksel ve kültürel yapı gibi birçok faktörün etkili olduğu araştırma bulgularınca belirlenmiştir. Ataerkil Sistemdeki çocuk gelin evliliklerinin nedenlerinin anlaşılmasına ilişkin aydınlatıcı bir bakış açısı kazandırmak amacıyla, değerlendirilmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Child bride case; It is expressed with many different concepts such as“early marriages”,“child marriages”. These marriages, which are made before the age of 18 without completing their spiritual and physical development, are defined as“early, forced or child marriages”. In this study, it has been tried to examine the reasons why girls who are married or directed to be married early in the patriarchal system become child brides in the context of feminist theory. In this context, in-depth interviews were conducted with 25 Child Brides. In the interviews; The causality of child marriages in the patriarchal system structure has been tried to be examined from the perspective of feminist theory in accordance with the integrity of the subject. In the in-depth interviews, the participants; demographic questions, questions about their families before and after marriage, questions about marriage types and marriage status were asked. Audio recordings were used in the in-depth interviews about child bride marriages. After the transcriptions of the audio recordings were made in the Word program, they were uploaded to the Maxqda 2020 program and codes were assigned to the transcriptions. Sub-hierarchical codes have been added to the assigned codes. The causes of child bride marriages in the patriarchal system have been tried to be analyzed in accordance with literature reviews, research questions and research findings. As a result, in the causes of child bride marriages in the patriarchal system; Research findings have determined that many factors such as lack of education, poverty, rural life, domestic violence, abuse events, gender discrimination, belief, destiny, honor, traditional and cultural structure are effective. In order to gain an enlightening perspective on the understanding of the reasons for child bride marriages in the Patriarchal System, it has been evaluated and suggestions have been presented.