Van ili merkezinde yaşayan 0-60 aylık göçmen çocukların büyüme durumlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 69518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: büyüme, malnütrisyon, Z değeri, Growth, malnutrition, Z value
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV öz Büyümeyi etkileyen sebeplerin başında malnütrisyon gelmektedir. Malnütrisyon dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olup etkilerine en açık kesimler, gelişme dönemindeki fetüs, üç yaşına kadar olan çocuklar ile gebe ve emzikli annelerdir. Bu araştırmada 1995 yılında Hakkari'den göç ederek Van'a yerleşen göçmen ailelerin ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi personelinin 0-60 aylık çocuklarının büyüme durumları ve büyümeyi etkileyebilecek yaş, cinsiyet, anne sütü alma ve ek besinlere başlama gibi değişkenler incelendi. Bu maksatla göçmen ailelere ait 193, Yüzüncü Yıl Üniversitesi personeline ait 87 çocuk değerlendirmeye alındı. Çocukların boy, kilo ve kol çevresi ölçümleri yapıldı. NCHS/CDC standartları ' esas alınarak her çocuk için Z değerleri hesaplandı. Z değen -2'nin altında olanlar malnütrisyonlu kabul edildi. Bu değerlendirmeye göre göçmen çocuklarında malnütrisyon hızı bodurluk (stunting) için % 67.9, yaşa göre düşük kilo (underweight) için % 39.4, kol çevresi ölçümü için % 43, zayıflık (boya göre düşük kilo, wasting) için % 8.3 olarak tespit edildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi personeline ait çocuklarda ise malnütrisyon hızı bodurluk, düşük kilo ve kol çevresi ölçümü için % 2.25 olarak belirlendi. Zayıflığa ise rastlanmadı. Araştırmada göçmen çocuklarındaki malnütrisyonun nedenleri; yeterli miktarda gıda bulamama, ek besinlere erken başlama, anne sütünün yeterli süre alınamaması ve önemli bir hastalık geçirme olarak belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The most important factor in growt is malnutrition that is a worldwide public health problem. This problem generally results from fetus during development and is seen in children under three, pregnant ladies and breast feeding mothers. İn this study, evaulation growth and probable relevant factors such as age, sex, breast feeding, additional food were investigated. For this purpose, a comparative program was applied. 193 children from the families that did immigrate from Hakkari to Van in 1995 particpated in the study. 87 children of the staff of Yüzüncü Yıl University also included as the control group. 286 children in total were all oped between 0 and 60 months. Height/tall, weight and lenght of the distance around arm in each child were recorded. Z values for each child were calculated using NCHS/CDC standarts. Subjects with Z values under -2 were cansidered as nes having malnutrition. In immigrant children, malnutrition speeds were found 67.9 %, 39.4 %, 43 % and 83 % for stunting, Underweight, the distance around the arm and wasting respectively. The speeds of malnutrition in the children of university staff were all 2.25 % for stunting, underweight and the distance around the arm. No wasting was observed in this group. The reasons for malnutrition were determined as insufficient food, breast feeding that can be taken only for a short time and starting additional food early.