The effect of sustained silent reading on dyslexic students' reading comprehension in ELT
Sürekli sessiz okumanın disleksik öğrencilerin İngilizce öğretiminde okuduğunu anlamalarına etkisi
- Tez No: 695182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Disleksi, EFL, Sürekli Sessiz Okuma, Dyslexia, EFL, Sustained Silent Reading
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada araştırmacı, sürekli sessiz okumanın disleksi (Öğrenme Güçlüğü) olan öğrencilerin anlama performansı üzerindeki etkisini araştırmış. Bu okuma programı, öğrencilere belirli bir süre boyunca kitap seçme ve sessiz bir şekilde okuma şansı sağlamaktadır. Araştırmada kullanılan karma yöntem, 40 adet disleksik İngilizce öğrencisinden oluşan grubu incelemek için açık uçlu sorulardan ve Likert tarzı sorulardan oluşan bir anketi içermektedir. Anket sonuçları, SSR'nin, okuma materyallerini kendi kendine seçmesi ve okumanın kabulünü ve zevkini arttırması nedeniyle öğrencilerin karmaşıklığını artırma açısından tutumlarını etkilediğini göstermektedir. SSR yönteminin EFL öğrencilerinin okuma performansı üzerindeki etkilerini araştırırken, sonuçlar okuma performansının arttığını göstermektedir. Çalışma örneklemi iki gruba ayrılmıştır; birinci grup 20 disleksi öğrenciyi (deney grubu) ve ikinci grup 20 disleksi öğrenciyi (kontrol grubu) içermektedir. Bu çalışma, öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrası okuduklarını anlamalarını karşılaştırmak için yapıldığından dolayı, sürekli bir sessiz okuma programı dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak çoktan seçmeli bir okuma testi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre deney grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama performanslarında kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Araştırmacı, okuma güçlüklerindeki faktör sayısı daha düşük olduğu için disleksik öğrencilerin okuma performansında artış olduğunu bulmuştur. Araştırmacı, her iki gruptaki EFL (Yabancı Dil Olarak İngilizce) öğrencilerinin günlük olarak sürekli sessiz okumaya katılımın önemini fark ettiklerini ön görmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the researcher investigated the effect of sustained silent reading on the comprehension performance of learners with dyslexia (LD). This reading program provides students with a chance to choose and read books silently for a specified period of time. The mixed-method used in the study includes a survey which is made up of open-ended questions and Likert-scale questions to examine the group of 40 dyslexic English students. The survey results show that SSR affects students' attitudes in terms of increasing sophistication because of the self-selection of reading materials, and increasing acceptance and enjoyment of reading. In investigating the effects of the SSR method on the EFL students' reading performance the results show that the reading performance is improved. The participants were divided into two groups; the first group included 20 students (experimental group), and the second group contained 20 students (control group). As this study is conducted to compare the students' reading comprehension before and after treatment, the treatment included a sustained silent reading program. Multiple choice test was used for data collection, it was used to achieve the objective and to measure students' reading competence. Compared to the control group, a significant difference in the reading comprehension performance of the experimental group students was found out. The researcher found that there is an increase in dyslexic students' reading performance as the number of factors in their reading difficulties was lower. The researcher predicted that EFL students in both groups recognized the importance of participation in daily sustained silent reading.