The effect of sustained silent reading on improving the learners' reading, grammar and vocabulary achievement in ELT
Sürdürüleblir sessiz okumanın öğrencilerin dilbilgisi, kelime ve okuma başarısı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 759040
  2. Yazar: BERKE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Kavrama, Anlama, Dilbilgisi, Akıcı Okuma, Genel Olarak Okuduğunu Anlama, Belirli Yerleri Okuduğunu Anlama, Kelime Bilgisinin Geliştirilmesi, Kurala ve Örneğe Dayalı Dilbilgisi Öğretimi, Reading, Comprehension, Understanding, Grammar, Skimming, Scanning, Reading for Fluency, Improving Vocabulary, Inductive and Deductive Grammar Teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada, sürdürülebilir sessiz okumanın öğrencilerin dilbilgisi, kelime ve okuma başarısının etkisi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinden Torun Kastal Ortaokulundan ve Şehit Yasin Höbek Ortaokulunda okuyan öğrencilerden olmuştur. Bu çalışmada sürdürülebilir sessiz okumanın ortaokul öğrencilerinin kelime, dilbilgisi ve okuma başarısı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma bağlamında araştırmacı olan öğretmen, öğrencilerin sessiz okumayı yapabilmeleri için dil seviyelerine uygun olarak çeşitli okuma materyalleri sağlamıştır. Bu çalışmanın sonunda öğretmen, öğrencilerin okuma, kelime ve dilbilgisi başarılarını ölçmüştür. Çalışma deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruptan oluşmuştur. Deney ve kontrol grubu hem Torun Kastal Ortaokulu hem de Şehit Yasin Höbek Yatılı Bölge Ortaokulu olmak üzere iki gruptan 70 öğrenci olup toplamda 140 öğrenciden oluşmaktadır. Okuma materyalleri araştırmayı yapan öğretmen tarafından dağıtılmış olup sürdülebilir sessiz okuma dersi boyunca okudukları sayfaların sayısı öğretmen tarafından kayıt altına alınmıştır. Deney grubu, kendi seçenekleri doğrultusunda toplam olarak 20 tane başlangıç seviyesi olan kitaplar okumuştur. Kontrol grubu ise, Covid-19 salgınından dolayı düzenli olarak internet üzerinden İngilizce derslerine devam etmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarında, deney grubunda bulunan öğrencilerin okuma, kelime ve dilbilgisi becerilerini geliştirilmesi beklenmiştir. Sonuç olarak, düşük seviyedeki öğrenciler okuduğunu anlama, kelime ve dilbilgisi başarılarını ortaya çıkarma konusunda sürdülebilir sessiz okuma etkinliklerinden yararlanmışlardır.
Özet (Çeviri)
This research dealt with the effect of Sustained Silent Reading on improving the students' vocabulary, reading and grammar achievements. The participants of the study were the students studying at two Secondary Schools in Turkey. In the study, the researcher investigated whether Sustained Silent Reading Strategies reflected an enhancement on EFL Secondary School learners' vocabulary, reading and grammar skills. In this regard, the teacher provided the students a variety of reading materials in consistent with their language proficiency level and interests so that they could read silently. At the end of this study, the teacher measured the participating students' reading, vocabulary and grammar achievements. The study consisted of two groups; one an experimental and the other as a control group. The experimental group consisted of 70 students who study at Torun Kastal Secondary School and the control group consisted of 70 students who studied at Şehit Yasin Höbek Regional Boarding Secondary School. Totally, the groups consisted of 140 students. The teacher handed out the reading materials and he recorded the number of pages that the experimental group students read during the SSR sessions. The experimental group students totally read 20 elementary level books based on their own choice. The control group kept on their regular online English classes due to Covid-19. The results revealed that students in the experimental group improved their achievement levels in reading, vocabulary and grammar skills. Thus, the findings proved that lower-level language students could benefit from sustained silent reading (SSR) activities for a progress in their reading comprehension, vocabulary and grammar.