Çocukluk çağı travmaları olan ve olmayan yetişkin bireylerin romantik kıskançlık ve saldırganlık düzeylerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The comparative analysis of the levels of romantic jealousy and aggression of the individuals with childhood traumas and without childhood traumas
  1. Tez No: 695200
  2. Yazar: GÜLESİN KÖŞŞEKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, çocukluk çağı travmaları, romantik kıskançlık, saldırganlık, kıskançlık, Trauma, childhood traumas, romantic jealousy, aggression, jealousy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
18 yaşından küçük olan çocukların maruz kaldığı cinsel istismar, duygusal istismar, fiziksel istismar, duygusal ihmal ve fiziksel ihmal bireyin psikolojisini ve gelişimini olumsuz yönde etkilenmesi çocukluk çağı travmaları olarak ifade edilmektedir. Romantik kıskançlık kişinin ilişki yaşadığı partneri ile gerçek veya olağan dışı bir kişi arasında kalması ya da romantik ilişkiye karşı hissedilen bir tehdit karşısında bireyin verdiği tepki olarak tanımlanmaktadır (White,1981). Saldırganlık ise zarar veren davranış biçimi olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmada Çocukluk çağı travmaları olan ve olmayan yetişkin bireylerin romantik kıskançlık ve saldırganlık düzeylerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın Örneklem seçimi basit-rastgele örneklem seçim türü kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 400 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise İstanbul ilindeki 400 yetişkin birey oluşturmaktadır. Katılımcılar tesadüfi olarak seçilmiştir. Araştırma veri toplama süreci 2021 yılında gerçekleşmiştir. Katılımcı olma kriterleri: İstanbul ilinde ikamet etme olarak belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgu sonuçlarına göre Çocukluk Çağı Travması bulunan bireylerin Çocukluk Çağı Travması olmayan bireylere oranla Fiziksel, Duygusal, Bilişsel, Konuşma, Çıkış, Bağlılık, Umursamama, Olumlu Etkileri, Olumsuz Etkileri, Yetersizlik Duygusu, Kaybetme Korkusu, Yıkıcı, Atılganlık ve Edilgenlik alt boyutlarından daha yüksek puan aldıkları saptanmıştır. Bu durum Çocukluk Çağı Travması bulunan bireylerin romantik kıskançlık ve Saldırganlık düzeylerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağı travmaları ile yaş ve cinsiyet değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The sexual abuse, emotional abuse, physical abuse, emotional neglect and physical neglect that children who are under the age of 18, exposed to are expressed as childhood traumas, which negatively affect the psychology and development of the individual. Romantic jealousy is defined as the individual's reaction to a real or unusual person or to a threat through the romantic relationship (White, 1981). Aggression is defined as a harmful behavior. In this study, it is aimed to comparatively examine the romantic jealousy and aggression levels of adult individuals which have or have not childhood traumas. This research was prepared in accordance with correlational survey model. Sample selection of the research was made using simple-random sample selection type. The population of the research consists of 400 adult individuals. The sample group of the study consists of 400 adult individuals in the province of Istanbul. Participants were chosen randomly. The research data collection process took place in 2021. Participation criteria: It has been determined as residing in the province of Istanbul. According to the findings obtained from the research, individuals with Childhood Trauma have sub-dimensions of Physical, Emotional, Cognitive, Speech, Exit, Commitment, Disregard, Positive Effects, Negative Effects, Feeling of Inadequacy, Fear of Losing, Destructive, Assertiveness and Passivity compared to individuals without Childhood Trauma. were found to have higher scores. This situation reveals that individuals with Childhood Trauma have higher levels of romantic jealousy and aggression. At the same time, it was observed that there was a significant relationship between childhood traumas and age and gender variables.