Erken dönem uyumsuz şemalar ile nesne ilişkilerinin çocukluk çağı travmaları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of early period incompatible schemes and object relations in terms of childhood trauma
  1. Tez No: 695206
  2. Yazar: ÇAĞLA TATAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyumsuz Şema, Nesne İlişkileri, Çocukluk Çağı Travmaları, Early Incompatible Schema, Object Relations, Childhood Traumas
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma erken dönem uyumsuz şemalar ile nesne ilişkileri arasındaki arasındaki ilişkileri çocukluk çağı travmaları açısından incelemektedir. Nicel araştırma desenlerinden biri olan ilişkisel tarama türünde yapılan çalışmanın verileri Young Şema Ölçeği Kısa Form-3, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmanın evreni İstanbul ilinde yaşayan 18-60 yaş arası bireylerden oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise araştırmanın amacı doğrultusunda uygun örnekleme (Kolayda örnekleme) yöntemi ile seçilmiştir. Bu doğrultuda İstanbul ilinde yaşayan 18-60 yaş arası 365 birey araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 25.0 programı vasıtasıyla gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonunda,
Özet (Çeviri)
This research examines the relationships between early maladaptive schemas and object relations in terms of childhood traumas. The data of the study conducted in relational scanning type, which is one of the quantitative research designs, was obtained by Young Schema Scale Short Form-3, Childhood Trauma Scale, and Bell Object Relations and Fact Assessment Scale. The universe of the study consists of individuals between the ages of 18-60 living in Istanbul.The sample of the study was selected with the appropriate sampling (sampling in convenience) method in line with the purpose of the research. In this direction, 365 individuals between the ages of 18-60 living in the province of Istanbul constitute the sample of the research.Necessary statistical analysis of the data obtained from the participants was made through the SPSS 25.0 program. According to the findings of the research