Investigating the factors affecting consumer preference for online shopping over traditional shopping – a case study – Yemeni residents in İstanbul - Turkey
Onlıne alışverişte geleneksel alışverişe karşı tüketici tercihini etkileyen faktörlerin araştırılması – bir vaka çalışması – İstanbul – Türkiye'deki Yemeni mükemmelleri
  1. Tez No: 695230
  2. Yazar: AMEEN ALI SAEED AL-SHAIBANI
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET SEDAT AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş, Tüketici Tercihi, Algılanan Güven, Algılanan Risk, Algılanan Kolaylık, Online Shopping, Consumer Preference, Perceived Trust, Perceived Risk, Perceived Convenience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Online alışveriş platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte müşteriler, satın alma alışkanlıklarını benimseyerek değiştirmeye başladılar. Yine de, birçoğu bunu benimsemiş olsa da, buna bir adım atmakta tereddüt eden veya reddeden birçok kişi var. Yemen'de online alışverişin olmaması nedeniyle İstanbul – Türkiye'de ikamet eden Yemen vatandaşlarının henüz online alışveriş platformlarını kullanıp kullanmadıklarını belirlemek amacıyla bu çalışma başlatılmıştır. Değilse, tercihlerini hangi faktörler etkiledi? Bu çalışma, verileri toplamak için görüşmelerin kullanıldığı nitel bir durum çalışmasıdır. Kendi kendine uygulanan ve önceden test edilmiş açık uçlu sorular yapılmıştır. Derinlemesine bir vaka çalışması kullanılarak 9 Yemenli katılımcıyla görüşülmüştür. Araştırma modeli anlatı teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, çevrimiçi alışveriş tercihlerini etkileyen faktörlerin güven, risk ve kolaylık olduğunu göstermiştir. Bulgular ayrıca görüşülen kişilerin çoğunluğunun geleneksel alışverişi güvenlik, fiziksellik ve kesinlik vb. nedenlerle çevrimiçi alışverişe tercih ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the advent of online shopping platforms, customers started to change their buying habits by adopting it. Yet, while many have adopted it, there are many who still hesitate or refuse to take one step into it. Due to the unavailability of online shopping in Yemen, this study was initiated to determine whether Yemeni nationals residing in Istanbul – Turkey have used online shopping platforms or not yet. If not, what factors have affected their preferences for it? This study is a qualitative case study using interviews to amass data. Self-administered and pre-tested open-ended questions were made. 9 Yemeni participants were interviewed using an in-depth case study. The research model was analyzed using narrative techniques. Findings showed that the factors affecting their preferences for online shopping were trust, risk, and convenience. Findings also showed the majority of interviewees prefer traditional shopping to online shopping, for its safety, physicality and certainty etc.