Tüketicilerin e-ticaret eğilimlerinin araştırılması: Aydın ilinde bir uygulama
Investigation of consumers ' e-commerce trends: An application in aydin province
- Tez No: 622556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Online Alışveriş, Tüketici, Electronic Trade, Online Shopping, Consumer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüz toplumlarını birleştiren en kapsamlı teknolojik iletişim araçlarından birisi olan internetin gelişmesiyle birlikte büyüyen elektronik ticaret sahip olduğu pazar payı ve hitap ettiği geniş kitleyle giderek artan bir ivme yakalamayı başarmıştır. Artık büyük şehirlere, gelişmişlik düzeyi yüksek illerden gelişmekte olan ilçelere kadar uzanan bu ağ sisteminin zaman ve mekan tanımaksızın bu denli sınırları zorlaması ve her kitleye ulaşıyor olması online alışverişe yönelik tercihleri de her geçen gün artırmaktadır. İnternetin bu denli sını tanımazlığına karşın e-ticarette Türkiye'nin dünya sıralamasında gerilerde olması, ülkemizde pazarın büyümesini ve tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yapmasını olumsuz etkileyen unsurların varlığını düşündürmektedir. Tez çalışması kapsamında tüketicilerin online alışveriş eğilimlerini Aydın Efelerde'de incelemeye yönelik Uslu'nun 2015 yılındaki 'Türkiye'de E-Ticaretin Durumu ve Geleceği: Ankara İli Kızılay Bölgesinde E-Alışveriş İle Alakalı Müşteri Eğilimi Üzerine Bir Araştırma' konulu yüksek lisans çalışması referans alınmış ve birebir anket uygulaması yapılmıştır. Bu araştırmada elektronik ticaret ile ilgili literatür çalışması yapılmış ve bu kavramsal çerçevede tüketicilerin online alışveriş tercihlerinde; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, internetten alışveriş yapma süresi başta olmak üzere online alışverişe yönelik eğilimleri ele alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular hukuksal boyutlarıyla değerlendirelerek tüketicilerin ortaya koyduğu eğilimlerin sonuçları ayrıntılı bir şekilde sunularak tüketicilerin eğilimleri neticesinde hem hukuksal hem de genel açılardan e-ticaret hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The internet as it gets wider it plays a major role on globalization advancement of technology and communications as well as the continuous growth of the electronic market of which succeeded on going at the same pace with the development. Without the time and location factor this connection system goes from developed states to metropolitans to developing counties and in any conditions online marketing is always online and day by day it is getting better and better. With the internet's unconditional state, as of the worlds' ranking of the e-marketing Turkey falls behind, of which makes us think whether there is an effecting element on the growth of our country's online marketing and customers. Thesis scope of consumers' online shopping trends Uslu in 2015 for examination Aydin Efelerde 'E-Commerce Status and Future in Turkey: Ankara Kizilay Area E-Shopping with relevant Customer Trends A Research on' taken on graduate work reference and one-to-one surveys were conducted. In this research, a literature study on electronic commerce has been conducted and in this conceptual framework, consumers' online shopping preferences; gender, age, educational background, and online shopping trends. The findings of the study were evaluated in terms of legal aspects and the results of the trends presented by consumers were presented in detail and as a result of the trends of consumers, evaluations were made about e-commerce both legally and generally.