Kilolu ve obez bireylerde yeme bağımlılığı ve duygu düzenleme güçlüğü ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between eating addiction and emotion regulation difficulties in overweight and obese individuals
  1. Tez No: 695286
  2. Yazar: ECE ERİNÇ GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bağımlılığı, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Vücut Kitle İndeksi (VKİ), Eating Addiction, Emotion Regulation Difficulties, Body Mass Index (BMI)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki kilolu ve obez bireylerde yeme bağımlılığı ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya katılan bireylerin yeme bağımlılığı ile duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişki incelenmiştir. TURBAHAR COVID-19 çalışmasına gönüllü olarak katılmış kilolu ve obez bireylerden oluşan 7949 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Toplam örneklemin %53,4'ü kadın katılımcılardan, %46,6'sı ise erkek katılımcılardan oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Duygusal Yeme Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve sosyodemografik bilgilere ilişkin soruların bulunduğu araştırmacı tarafından hazırlanmış, Sosyodemografik Veriler Formu kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS-21 kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda yeme bağımlılığı düzeyi ile duygu düzenleme güçlüğü arasında pozitif yönde, normal düzeyde, anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Yeme bağımlılığı oranları; cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ), yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, sigara kullanım durumu ve alkol kullanım durumuna göre değişkenlik göstermiştir. Yeme bağımlılığı ile yaşanılan yer arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Duygu düzenleme güçlüğü oranları; cinsiyet, yaş, medeni durum, sigara kullanım durumu ve alkol kullanımına göre değişkenlik göstermiştir. Duygu düzenleme güçlüğü ile yaşanılan yer, VKİ ve eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between food addiction and emotion regulation difficulties in overweight and obese individuals in Turkey. The relationship between food addiction and emotion regulation difficulties of the individuals participating in the study was examined. The study sample consists of 7949 overweight and obese individuals who voluntarily participated in the TURBAHAR COVID-19 study. 53.4% of the total sample consists of female participants and 46.6% of male participants. Emotional Eater Questionnaire, Difficulties in Emotion Regulation Scale and Sociodemographic Information Form which was prepared by the researcher and included questions about sociodemographic information, were used to collect the data. The data of the study were analyzed using SPSS-21. As a result of the study, a positive, normal, significant correlation was found between the level of food addiction and difficulties in emotion regulation. Food addiction rates varied according to; gender, body mass index (BMI), age, marital status, education level, smoking status and alcohol use status. There was no significant relationship between food addiction and place of residence. Difficulties in emotion regulation rates varied according to; gender, age, marital status, smoking status and alcohol use. There was no significant relationship between emotion regulation difficulties and place of residence, BMI and education level.