Babur-nâme'nin [120a-183a] varakları arasındaki bölümün tematik sözlüğü (isimler)
Thematic dictionary of chapter between pages 120a-183a of Babur-nâme (names)
- Tez No: 695287
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Babur-nâme, tematik sözlük, sözvarlığı, Babur-nâme, thematic dictionary, vocabulary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 827
Özet
Bu Yüksek Lisans çalışmasında Babur-nâme'deki isim soylu sözcüklerin tematik sözlüğü hazırlanmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Babur, eserleri ve Babur Devleti hakkında bilgiler verilmiştir. İkinici bölümde transkripsiyon alfabesi ve metin verilmiştir. Metin oluşturulurken eserin Haydarâbâd nüshası ve Eiji Mano'nun neşri esas alınmıştır. Üçüncü bölümde Doğan Aksan'ın Türkçenin Sözvarlığı kitabı esas alınarak metnin söz varlığı incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise isim kategorisindeki sözcükler Dr. Yılmaz Akdemir'in Senglâh'ın Tematik Sözlüğü (İsimler) adlı eseri incelenerek otuz bir adet temaya ve alt başlıklara yerleştririlmiştir. Beşinci bölümde transkripsiyonlu metnin gramatiksel dizini oluşturulmuştur. Altıncı ve son bölümde ise ek bilgiler verilmektedir. Bu ek bilgiler, metnin tıpkıbasımından örnekler, Babur'un şeceresine ait bir tablo ve Babur devletine ait dönemin sınırlarını belirten haritayı kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this Master's study, the thematic dictionary of nouns in Babur-nâme has been written. This study includes six different chapters. In the first part, information about Babur, his works and Babur State is given. In the second part, transcription alphabet and text are given. While creating the text, the Haydarâbâd copy of the work and the publication of Eiji Mano were taken as the basis. In the third chapter, the vocabulary of the text was examined based on Doğan Aksan's Turkish Dictionary. In the fourth part, the words in the noun category were examined and placed in thirty one themes and subtitles by using Dr. Yılmaz Akdemir's work called Senglah's Thematic Dictionary (isimler) was examined and placed in thirty-one themes and sub-titles. In the fifth chapter, the grammatical index of the transcripted text was created. In the sixth and last section, additional information is given. This additional information includes the examples from the facsimile of the text, a table of Babur's genealogy, and a map of the Babur state which indicates the boundaries of the period