Cam fiber ve metal postların klinik performansı: Kesitsel çalışma
Clinical performance of glass fiber and metal posts: A cross-sectional study
- Tez No: 695313
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİLJİN KEÇECİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Debonding, fiber post, klinik performans, metal post, vertikal kırık, Debonding, fiber post, clinical performance, metal post, vertical fracture
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu kesitsel çalışmanın amacı; uzmanlık öğrencileri ve öğrenciler tarafından yapılan, 2-5 yıllık fiber post ve metal post uygulamalarının klinik performanslarının incelenmesidir. Yöntemler: 2015-2018 yılları arasında endodonti kliniğinde uzmanlık öğrencileri, 4. ve 5.sınıf öğrencileri tarafından anterior, premolar ve posterior dişlerde toplam 141 hastada (80 kadın, 61 erkek) uygulanmış fiber ve metal postların 2-5 yıllık kontrolleri yapılmıştır. Hasta onamı ve etik kurul onayı alınmıştır. Mevcut durum ile ilk durum hasta değerlendirme föyü, klinik ve radyografik muayeneye ile değerlendirilmiştir. Yaş, cinsiyet, dişin pozisyonu, post tipi, restorasyonun uyumu, post boyu, vertikal kırık, sekonder çürük, kron uyumu, debonding, kök kanal tedavisinin yeterliliği, PAI indeksi, diş kaybının başarıya etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmada başarısızlık belirteci olarak kullanılan parametreler debonding (postun dişten ayrılması), vertikal kırık, PAI 3,4,5 varlığıdır. Elde edilen verilerin istatistiği Ki2 bağımsızlık testleri ile hesaplanmıştır. Bulgular: Yaş, cinsiyet, dişin pozisyonu, kalan duvar sayısı, post tipi ve post boyunun etkisi istatististiksel olarak anlamlı bulunmazken (p≥0,05), PAI değeri, debonding, sekonder çürük ve vertikal kırığın başarıya etkisi anlamlı bulunmuştur (p≤0,05). Çalışmamızda 66 fiber postun 12'si (%18,18) , 69 metal postun 16'sı (%23,18) başarısız olmuştur. Sonuçlar: Çalışmamızda 2-5 yıllık takiplerde; metal post uygulamalarında vertikal kırık sebebiyle oluşan başarısızlığa ve dolayısıyla çekim olgularına rastlanırken, fiber postlarda rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this cross-sectional study was to invastigate the clinical performances of 2-5 years old fiber and metal posts performed by students and residents students. Methodology: 2-5-year follow-ups of fiber and metal posts on anterior, premolar and posterior teeth of 141 patients (80 females, 61 males) applicated by junior, senior and resident students between 2015 and 2018 in the clinics of Endodontology Department, were performed. Patient consents form and ethical committee approval were obtained. The current situation and the initial situation were compared via patient evaluation sheet, clinical and radiographic examination. Age, gender, tooth position, post type, crown adecuacy, post length, vertical fracture, secondary caries, debonding, root canal treatment adequacy, PAI index, and the effect of tooth loss on success were evaluated. The parameters used as failure indicator in the study were debonding (separation of post from tooth), vertical fracture, presence of PAI 3,4,5. The obtained data were statistically analyzed by Ki2 independence tests. Results: While the effects of age, gender, tooth position, number of remaining walls, post type and post length were not significant (p≥0.05), the effects of PAI value, debonding, secondary caries and vertical fracture on success were statistically significant (p≤0.05) . In our study, 12 (18.18%) of 66 fiber posts and 16 (23.18%) of 69 metal posts failed. Conclusions: In the 2-5 year results on our study, there were extraction cases due to vertical fracture failures of metal posts groups, while no vertical fractures were observed in fiber posts groups.