GNSS meteorolojisi ve tomografisi uygulamaları ile karadeniz bölgesi'ndeki ekstrem hava olayları tahmininin güçlendirilmesi
GNSS meteorology and tomography applications to strengthen severe weather prediction in the black sea region
- Tez No: 695315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE TANIR KAYIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GNSS Meteorolojisi, Zenit Toplam Gecikmesi, Zenit Islak Gecikmesi, Eğim Toplam Gecikme, Eğim Islak Gecikme, Yağışa Dönüşebilir Su Buharı, Sayısal Hava Tahmin Modeli, Deneysel Model, GNSS Meteorology, Zenit total delay, Zenit Wet Delay, Slant Total Delay, Slant Wet Delay, Predictable Water Vapour, Numerical Weather Model, Empirical Model
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma ile Samsun radyosonda istasyonu çevresi ve şiddetli yağış ve selden en fazla etkilenen Doğu Karadeniz Bölgesi'nde GNSS test ağı oluşturularak, su buharı dağılımları elde edilmiştir. Hesaplanan yağışa dönüşebilir su buharı (PWV), Zenit Toplam Gecikme (ZTD) ve Eğim Toplam Gecikme (STD) verileri, radyosonda ve sayısal hava tahmin (SHT) verileri gibi bağımsız teknikler ile karşılaştırılmıştır. 17030 istasyon numaralı Samsun radyosonda ile SAME GNSS-PWV radyosondaya göre ±2 mm doğrulukta elde edilmiştir. SHT ve deneysel model ile GNSS-PWV doğrulukları ±1.5 mm ila ±3.7 mm arasındadır. RS-PWV verilerine göre, meteorolojik verilerin enterpolasyonu ile ±3.5 mm, GPT3 deneysel troposfer modeli ile ±4.5 mm ve ERA5 SHT verisi ile ±20 mm GNSS-PWV doğruluğunda elde edilmiştir. Samsun RSZTD'ye göre SAME GNSS-ZTD ±4.71 mm ve SAME-GOP-TropDB-ZTD ±7.56 mm doğrulukta elde edilmiştir. STD verilerini kıyaslamak için 5 derece eğim açısı ve Viyana izdüşüm fonksiyonu kullanılmıştır. STD Sonuçları Samsun RS referans alınarak kıyaslanmıştır. SAME STD değerleri ±4.73 mm, gradyan izdüşüm fonksiyonu katsayısı (mfg) eklenen SAME-CHHR STD değerleri ±4.07 mm ve SAME-GOP-TropDB STD değerleri ±8.87 mm olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, water vapor distributions were obtained by establishing GNSS test network in the vicinity of Samsun radiosonde (RS) station and in the Eastern Black Sea Region, which was most affected by heavy rainfall and flooding. Predictable water vapor (PWV), Zenit Total Delay (ZTD) and Slant Total Delay (STD) were calculated and compared with RS and numerical weather prediction (NWP). SAME-GNSS-derived PWV estimates are validated against 17030 Samsun radiosonde station observations with the accuracy of ±2 mm. NWP and experimental model PWVs compared to GNSS range from ±1.5mm to ±3.7mm. GNSS-PWV accuracy was obtained ±3.5mm with the interpolation of meteorological data, ±4.5mm with the GPT3 emprical model, and ±20mm with the ERA5 NWP data compared to RS-PWV. According to Samsun RS-ZTD, SAME GNSS-ZTD ±4.71mm and SAME-GOP-TropDBZTD ±7.56mm accuracy were obtained. Vienna mapping function and 5 degree elevation angle were used to compare STD data. STD results were compared to RS-STD as the referenced data. SAME-STD ±4.73mm, SAME-CHHR-STD with gradient mapping function coefficient (mfg) added ±4.07mm and SAME-GOP-TropDB STD ±8.87mm accuracy were obtained.