Production of requests by Turkish EFL learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin İngilizcedeki rica kalıplarını kullanımları
  1. Tez No: 95929
  2. Yazar: G. BAHAR OTCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kibarlık stratejileri, ricalar, aradil, rol oynama aktiviteleri. VI, politeness strategies, requests, interlanguage, role-plays. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz İNGİLİZCE'Yİ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRENEN TÜRK ÖĞRENCİLERİN İNGİLİZCE'DEKİ RİCA KALIPLARINI KULLANIMLARI Otcu, G. Bahar Yüksek Lisans, ingiliz Dili Eğitimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz Zeyrek Eylül 2000, 105 sayfa Bu çalışma, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin İngilizce ricalarda kibarlık stratejilerini kullanış biçimlerini incelemektedir. Bu amaçla iki çeşit veri kaynağı kullanılmıştır: otuz bir öğrencinin rol oynama aktiviteleri ve yedi anadili İngilizce olan kişinin öğrencilerin konuşmalarını değerlendirmeleri. Öğrencilerden üç ayrı durumda rol oynamaları istenmiştir. Anadili ingilizce olan biriyle rol oynamaları videoya çekilmiş, bu kayıtlar yazıya dökülmüştür. Kayıtlar bir anket formunda anadili İngilizce olan değerlendiricilere doldurulmak üzere verilmiştir. Öğrencilerin kullandığı rica kalıpları, literatürde daha önce kullanılmış olan bir kodlama yöntemi kullanılarak çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Böylece, öğrencilerin ricalarını oluşturan öğeler elde edilmiştir. Bunlar, (1) hitap terimleri (2) ana eylem ve TLC YÜKSEKÖĞRETİM KÜ1ÜL4J ûOKüMAimsYo* Miami(3) destekleyici öğelerdir. Ana eylemin rica stratejileri ve bunların dilbilimsel yapıları tanımlanmıştır. Anadili ingilizce olan değerlendiricilerin anket cevaplan SPSS ve Excel bilgisayar programları kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmanın bulguları, Türk öğrencilerin ricalarının anadili İngilizce olan değerlendiricilerin beklentilerinden farklı olduğunu göstermektedir, öğrenciler, rica kalıplarını kullanmada ne başarılı, ne de başarısız bulunmuşlardır. Rica kalıplarının bölümleri içinde hitap terimlerini ve ana eylemleri kullanmada başarılı olarak değerlendirilmiş, ancak destekleyici öğelerde zayıf bulunmuşlardır. Rica stratejileri bakımından sıklıkla dolaysız stratejileri tercih etmişlerdir. Bunların yanında, ricayı daha kibar hale getiren“lütfen”sözcüğünün kullanımı, konuşmacılar arasındaki sosyal yakınlık azaldıkça artmıştır. Ayrıca, öğrencilerin ricalarının bazıları değerlendiriciler tarafından İngilizce'ye uygun bulunmamış olsa da, bu tip ricalar sözcüksel, yapısal ve edimbilimsel açıdan birtakım aradil özelliklerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF REQUESTS BY TURKISH EFL LEARNERS Otcu, G. Bahar M. A., Program in English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Deniz Zeyrek September 2000, f 05 pages The purpose of this study is to investigate the politeness strategies used by Turkish EFL learners in making requests. For this purpose, two kinds of data sources were used: thirty one students' role-plays and seven native speakers' judgments on these students' productions. The students were given three situations. Their role-plays with a native speaker were videotaped and transcribed. The transcripts were then included in a questionnaire to be filled out by seven NS judges. The students' requests were analyzed and interpreted, using a coding scheme from a previous study in the literature. Three components of requests were reached: (1) address term, (2) head act, and (3) adjuncts to head act. The request strategies in the head acts and their linguistic structure were described. The answers to the questionnaire filled by NS judges were analyzed through SPSS and Excel. iiiThe findings of the study revealed that the subjects' requests were at times different from the NSs' expectations. The subjects were judged neither successful nor unsuccessful; i. e. they were found neutral in producing requests. Concerning the components of requests, the students were judged to be better by NSs at using address terms and head acts. They were found poor at producing adjuncts. Concerning the request strategies, they frequently preferred on-record strategies, rather than off-record and bald-on- record. The findings also revealed that the mitigating device“please”seemed to appear when the social distance between the interlocutors is judged to be large. Some of the requests that were judged to be inappropriate by the judges were argued to indicate certain interlanguage characteristics on lexical, structural and pragmatic levels.