Optimal battery sizing for electric vehicles considering battery ageing to minimize the total cost of the power train components and consumed energy
Elektrikli araçlarda toplam güç aktarma bileşeni ve tüketilen enerji maliyetini en aza indirmek için optimum batarya boyutunun batarya yaşlanması gözetilerek belirlenmesi
- Tez No: 695481
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ ZAFER ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araçlar, Li-ion Bataryalar, Batarya Yaşlanması, Batarya Boyut Optimizasyonu, Electric Vehicles, Li-ion Battery, Battery Ageing, Battery Size Optimization
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İçten yanmalı motor tabanlı araçlarda karbon gazı salınımı, yoğun enerji tüketimi, doğal kaynakların tükenmesi gibi çevresel sorunlar nedeniyle elektrikli araçlar giderek daha fazla ilgi görmektedir. Elektirikli araçları uygulanabilir ve yaygın hale getirmek için bataryaların yüksek maliyet ve performans düşüşü sorunlarının üstesinden gelinmesi gerekiyor. Bataryanın hem enerji kapasitesi hem de güç kapasitesi açısından yaşlanması, büyük ölçüde kullanım koşullarına bağlıdır. Literatürden esinlenerek, bir elektrikli araç modeli ve bir enerji kullanımı ve batarya yaşlanma (hem takvim yaşlanması hem de çevrim yaşlanması) modeli önerilmiştir. Daha sonra bu modeller piyasadaki bir elektrikli araç dikkate alınarak doğrulanır. Modeller,“Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP)”dikkate alınarak güç aktarma sisteminin ve pil ömrü boyunca tüketilen enerjinin toplam maliyetini azaltmak için pil boyutunu optimize etmek için kullanılır. Son olarak, yaşlanma mekanizmaları, yıllık mesafe, elektrik fiyatı, batarya paketinin birim maliyeti, batarya paketinin birim kütlesi, elektrik motoru ve eviricinin birim maliyeti, elektrik motoru ve eviricinin birim kütlesi, ve test prosedürleri ile ilgili olarak teknolojideki olası gelişmelerin ve kullanıcı tercihlerindeki değişikliklerin batarya boyutu optimizasyonuna etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to environmental issues such as emission of carbon gases, massive energy consumption, depleting natural resources regarding the internal combustion engine (ICE) based vehicles, electric vehicles (EVs) have caught more and more attention. To make EVs feasible and common, the batteries' high cost and performance degradation problems have to be overcome. The degradation of the battery regarding both energy capacity and power capability is highly dependent on conditions of utilization. Inspired by the literature, an electric vehicle model and an energy utilization and battery ageing (both calendar ageing and cycle ageing) model are proposed. Then, these models are validated considering a battery electric vehicle (BEV) in the market. The models are used to optimize the battery size to decrease the total cost of the power train and consumed energy over the battery's lifespan considering Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). Finally, the effects of possible future improvements in the technology or alterations in user preferences regarding ageing mechanisms, annual distance, price of electricity, specific cost of the battery pack, specific mass of battery pack, specific cost of electric motor (EM) and inverter, specific mass of EM and inverter, and test procedures on the battery size optimization are investigated.