The Times Gazetesi'nde Lozan Barış Konferansı
Lausanne Peace Conference in The Times newspaper
  1. Tez No: 695525
  2. Yazar: ZAHİDE AŞKARGENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH TINAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Lozan Barış Konferansı, The Times, Türkiye, Lausanne Peace Conderence, The Times, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
9 Eylül 1922 yılında Anadolu'daki Yunan bozgunu sonrasında Ankara'daki Türk Hükûmeti ile İtilaf Devletleri, yeni Türk Hükûmetinin kabul etmediği ve Osmanlı'dan kalan pek çok meseleyi çözerek barış yapabilmek adına bir konferansta toplanma kararı aldı. 22 Kasım 1922'de,“Yakın Doğu Sorunlarına İlişkin Lozan Barış Konferansı”ismiyle toplanan bu konferansta, sınırlar, Osmanlı'dan kalan borçlar, kapitülasyonlar, imtiyazlar, Ermeni yurdu, Musul'un geleceği, Boğazların statüsü gibi belirsizliğini koruyan önemli meseleler görüşüldü. Yoğun ve stresli geçen müzakereler neticesinde Türkiye'nin, kurucu antlaşması olan Lozan Barış Antlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalandı ve Türkiye uluslararası arenada bağımsız bir devlet olarak kabul edildi. Lozan Barış Konferansı'nın sürdüğü yaklaşık 9 ay boyunca yerli ve yabancı basın bu konferansı yakından takip etti. Bu basın organlarından biri de İngiltere'nin köklü gazetelerinden biri olan The Times gazetesiydi. The Times, konferanstaki diyalogları, tartışmaları ve sonuçları kendi yorumuyla her gün sütunlarına aktardı. Bu tez, Lozan Barış Konferansı'nın dış basında nasıl yankı bulduğunu, dünya kamuoyuna nasıl aktarıldığını ve konferansta nasıl bir sürecin yaşanmış olduğunu The Times gazetesi arşivinden yararlanarak ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
After the defeat of Greek in Anatolia on 9 September 1922, the Turkish Government in Ankara and the Allied Powers agreed to convene at a conference in order to make peace by solving many issues left by the Ottoman Empire, which the new Turkish Government did not accept. In this conference, which was convened in 2 November 1922 under the name of“Lausanne Peace Conference on Near East Problems”, important issues that remain uncertain such as borders, debts from the Ottoman Empire, capitulations, privileges, the Armenian homeland, the future of Mosul, and the status of the Straits were discussed. As a result of this intense and stressful conference, Turkey's founding treaty, the Lausanne Peace Treaty, was signed on 24 July 1923 and Turkey was recognized as an independent state in the international arena. During the 9 months of the Lausanne Peace Conference, the local and foreign press closely followed this conference. One of these press organs was The Times, one of the well-established newspapers in England. The Times published the dialogues, discussions and conclusions at the conference in its columns every day with its own interpretation. This thesis aims to reveal how the Lausanne Peace Conference was echoed in the foreign press, how it was conveyed to the world's public opinion, and what kind of process took place in the conference, utilizing the archives of The Times newspaper.