Sınırlı kaynaklı iş programı problemlerinin optimum veya yakın optimum çözülmesi
Limited resource work program optimum or near optimum solving of problems
  1. Tez No: 695534
  2. Yazar: DERYA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER HALİS BETTEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Optimizasyon, Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemi, proje yönetimi, Optimization, resource-constrained project scheduling problem, project management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemi özellikle imalat ve inşaat sektöründe yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir. Proje tabanlı faaliyet gösteren inşaat sektöründe kaynak tahsisi her proje için baştan yapıldığı için planlamacılar kaynak kısıtlarının ihlalini düzenlerken en iyi çözümü bulmak için yeterli vakte sahip olmayabilirler. Ayrıca küçük ölçekli inşaat işlerini gerçekleştiren firmalarda optimizasyon alanında uzman inşaat mühendislerinin istihdam edilmesi düşük olasılıktır. Bunun sonucunda kaynak kısıtlarını ihlal etmeyen fakat optimum çözümden uzak bir çözüm elde edebilirler. Bu tez çalışmasında karmaşık optimizasyon yöntemlerini kullanmadan tüm proje çizelgeleme olasılıklarını deneyerek kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemini çözen bir algoritma geliştirilmiştir. Algoritma hesap tablosu üzerinde programlanmış ve küçük ölçekli projelerde denenerek çalıştığı gösterilmiştir. Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme problemleri NP-Zor türü problemler olduğu için arama uzayı aktivite sayısının artması ile üstel biçimde arttığı için büyük problemlerde hesaplama süresi çok artmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada küçük ölçekli problemler çözülmüştür. Fakat ileri çalışma olarak yöntemin hızlandırılması, uygun olmayan çözümlerin elenmesi ve paralel hesaplama ile daha hızlı çözümün elde edilmesi amaçlanmaktadır. Böylece daha büyük problemlerin çözümü mümkün olacaktır. Gerçekleştirilen vaka analizi çalışmalarınından 6'sının tam sonuçlarının 1 dakikadan daha kısa sürede elde edilmesi, diğerlerinin ise makul hesap süresinde elde edilmesi ve yöntemin uygulanabilmesi için karmaşık optimizasyon yöntemlerinin bilinmesine gerek duyulmaması inşaat sektöründe önerilen algoritmanın uygulanabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Resource constrained project scheduling problem is a prevalent problem for manufacturing and construction sectors. Resource allocation is redone from the beginning in the construction sector where project management is implemented, therefore project planners may not have adequate time to obtain optimum solution. Moreover, employment of civil engineering who are talented in the optimization task is less probable in small-scale construction firms. As a result of this, resource overrun problems are solved without converging optimum solution. In this study, an exhaustive enumeration based algorithm which can solve resource constrained project scheduling problems without implementing complex optimization methods is developed. The algorithm is programmed on spreadsheet and small-scale problems are solved in order to represent the proposed algorithm can obtain the optimum solution. Search domain expands exponentially and solution time excessively prolongs when the number of activities in the project increases because the resource constrained project scheduling problem is NP-Hard. Therefore in this study small-scale problems are solved. However, as a future study speeding up the method, elimination of infeasible solutions, and parallel computing are intended. Thence solution of larger scale problems would be possible. It is considered that the construction sector may implement the proposed algorithm since among the twelve case study problems, six case studies are solved within one minute, the remaining problems are solved within reasonable time and the implementation of the proposed method does not require complex optimization algorithms.