Anadolu Alevi Bektaşi geleneğinde kadının konumu
The position of women in the Anatolian Alevi-Bektaşi tradition
  1. Tez No: 695620
  2. Yazar: EMİNE ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın ve Din, Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, AleviBektaşilik, Ötekilik
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Söylenmiş ve söylenecek çok sözü olan iki alan: biri din diğeri Alevilik. Alevilikte“Bizde kadın erkek eşittir”söylemi Sünni kadınlar baz alınarak söylenmiş olsa da bu eşitlik anlayışının kaynağının ne olduğu tezin öncelikli amacıdır. Dolayısıyla toplumsal zamanı çoklu ve çatışmalı bu toplumun tarihsel sürecine eşlik eden; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden Türkiye Cuhuriyeti dönemine de yansıyan toplumsal hareketler içindeki konumu ele alınmıştır. Diğer yandan Alevilik İslam'ın içinde heterodoks bir mezhep olarak tanımlandığı için baskın kültürün ve dini otoritelerin heriki geleneğin kadınları“ikincil”kılan öğeleri“toplumsal cinsiyet”perspektifi üzerinden eleştirel feminist teoriye göre tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Beyond much discussions, there are two main fields under discussion: In one hand religion on the other hand Alevism. Eventhough it is said that“men and women are egual in Alevism”based on the Sunni women majör goal of this thesis is to determine what are the bases of this nation of egualty. As result it examines the role ofsocial movements in there public of Turkey from the Seljuk through Ottoman periods which accompanied the society's historical process through many and competing social periods. On the other hand because Alevism is defined as a heterodox sect in İslam, the elements of prominent cultur and relicious tradition caused both Sunni and Alevi women“secondary gender”are discussed by critical feminist theory related to the perspective of social gender. KeyWords: Women and Religion, Patriarchy, Social Gender, Alevısm-Bektachısm, Otherness