Dördüncü mertebeden geçiş şartlı sturm-liouville problemlerinin ters spektral problemi
The inverse spectral problem of fourth-order transmission conditions sturm-liouville problems
  1. Tez No: 695705
  2. Yazar: BETÜL TUNCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KABLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sturm-Liouville Problemi, Sonlu Spektrum, Matris Özdeğer Problemleri, Ters Spektral Problem, Sturm-Liouville Problem, Finite Spectrum, Matrix Eigenvalue Problems, Inverse Spectral Problem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tezin amacı dördüncü mertebeden geçiş şartlı sonlu spektruma sahip kendine eş ve kendine eş olmayan Sturm-Liouville problemlerinin bir sınıfının oluşturulmasını temel almaktır. Bu tezde daha sonra Atkinson denklemi olarak adlandırılacak olan bir tür Sturm-Liouville problemi tanımlayacağız. Bu türden denklemin, ayrık ve ayrık olmayan kendine eş sınır şartıyla birlikte oluşturduğu dördüncü mertebeden Sturm-Liouville ters spektral problemi sonlu boyutlu matris özdeğer problemine sahiptir. Tersine, verilen herhangi belirli bir tipteki matris özdeğer problemi ile ayrık ve ayrık olmayan kendine eş sınır şartı için bu matris özdeğer problemine denk olan özel sınır şartına sahip bir Sturm-Liouville problemler sınıfı inşa edeceğiz. Burada denklik aynı özdeğere sahip olma anlamındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is based on the creation of a class of self-adjoint and non-self- adjoint fourth-order Sturm-Liouville problems with a transmission condition finite spectrum. In this thesis, we will define a type of Sturm-Liouville problem that will later be called the Atkinson equation. The fourth-order Sturm-Liouville inverse spectral problem, which is formed by this kind of equation with seperated coupled self- adjoint boundary conditions, has a finite dimensional matrix eigenvalue problem. Conversely, for any given type of matrix eigenvalue problem and an arbitrary seperated coupled self- adjoint boundary condition, we will construct a class of Sturm-Liouville problems with a special boundary condition equivalent to this matrix eigenvalue problem. Equivalence here means having the same eigenvalue.