Futbol hakemlerinin zihinsel dayanıklılık ve örgüte bağlılık ilişkisinde öz yeterliğin aracılık rolü
The mediating role of self-efficacy in the relationship football referees's mental toughness and organizational commitment
- Tez No: 695759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE ATİLLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Futbol Hakemleri, Zihinsel Dayanıklılık, Örgüte Bağlılık, Öz Yeterlik, Aracılık Rolü, Football Referee, Mental Toughness, Organizational Commitment, Self-Efficacy, Mediating Role
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çalışmanın amacı, futbol hakemlerinin zihinsel dayanıklılık ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkide öz yeterliğin aracılık rolünü incelemektir. Araştırmanın evreni 2018-2019 futbol sezonunda Antalya, Isparta ve Burdur illerinde farklı klasmanlarda görev alan faal futbol hakemlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise Antalya, Burdur ve Isparta illerinde il ve aday hakem statüsünde bulunan 235 faal futbol hakeminden oluşmaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemi kullanılarak ilgili örnekleme yüz yüze anket uygulaması şeklinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formunun oluşturulmasında kişisel bilgi formu, Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri, Örgüte Bağlılık Ölçeği ve Hakem Öz Yeterlik Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular SPSS 22.0 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde demografik ve sosyal değişkenlere ait tanımlama yapmak için betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Bağımsız gruplar için t testi (Independent Samples T-testi), tek yönlü varyans analizi (One Way Anova), Tukey HSD testinden faydalanılmıştır. Değişkenler arası ilişkileri saptamak için korelasyon analizi, zihinsel dayanıklılık ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkide öz yeterliğin aracılık rolünü tespit etmek için ise Baron ve Kenny tarafından önerilen dört aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Son olarak aracılık etkisini belirlemek için Sobel Testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda zihinsel dayanıklılığın örgüte bağlılık üzerindeki etkide öz yeterliğin“kısmi aracılık”rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the mediating role of self-efficacy in the relationship between mental toughness and organizational commitment of football referees. The population of the study consists of active football referees in different classifications in Antalya, Burdur and Isparta provinces during the 2018-2019 football season. The sample of the study consists of 235 active football referees in Antalya, Burdur and Isparta provinces. The research was carried out in the form of a face-to-face questionnaire using the quantitative research method. The questionnaire technique was used as a data collection tool. Personal information form, Inventory of Mental Toughness in Sports, Organizational Commitment Scale and Referee Self-Efficacy Scale were used in creating the questionnaire. The findings of the research were evaluated in SPSS 22.0 statistical package program. Descriptive statistics were used to define the demographic and social variables. Independent Samples T-test, One Way ANOVA and Tukey HSD test were used for independent groups. Correlation analysis was used to determine the relationships between variables, and four-step regression analysis proposed by Baron and Kenny was used to determine the mediator role of self-efficacy in the relationship between mental toughness and organizational commitment. Finally, Sobel Test was used to determine mediating effect. As a result of the analyzes, it has been determined that self-efficacy plays a partial mediation role in the effect of mental toughness on organizational commitment.