Acil servise yılan ısırığı nedeniyle başvuran hastaların epidemiyolojisi, klinik özellikleri ve prognostik faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the epidemiology, clinical characteristics and prognostic factors of patients presenting to the emergency department with snake bite
- Tez No: 695764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Emergency Medicine, Environmental Emergencies, Snake Bite, Antivenom
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇ: Yılan ısırıkları tüm dünya için önemli bir halk sağlığı sorunu ve çevresel acildir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Ortadoğu, Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinde daha sık olmak üzere mortalite ve morbiditeye neden olan çevresel bir sağlık problemidir. Bu çalışmada yılan ısırığı nedeniyle acil servise başvuran hastaların yönetiminin nasıl ve ne aşamada yapıldığı ve varsa yapılan olası eksiklikleri belirlemekti. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 2011-2021 yılları arasında yılan ısırığı şikâyeti ile başvuran hastalar üzerinde geriye dönük olarak gerçekleştirildi. Çalışma verileri hastane otomasyon sisteminden 2011-2021 tarihleri arasındaki ICD tanı kodu X20 (Zehirli yılan ve kertenkelelerle temas) – T63.0 (Yılan zehrinin toksik etkisi) olan başvurular taranarak elde edildi. Hastaların fizik muayene bulguları, laboratuar parametreleri, komplikasyonlar ve uygulanan tedaviler çalışma formuna kaydedildi. BULGULAR: Yılan ısırığı şikâyeti ile başvuran 212 hastadan 52'si dışlandıktan sonra geriye kalan 160'ı çalışmaya dahil edildi. Çalışma hastalarının yaş ortalaması 38.6±20, %56,9'u (n=91) ise erkekti. Otuz hasta ile Mayıs (%18,8) en çok başvurunun olduğu ay iken, onu sırasıyla Haziran (n=25, %15,6), Temmuz (n=24, %15), Eylül (n=23, %14,4), Ağustos (n=22, %13,7) ve Ekim (n=22, %13,8) ayları izlemişti. Hastaların lokal fizik muayene bulguları incelendiğinde %93,1'inde (n=149) ağrı, %82,5'inde (n=132) lokal ödem, %69,4'ünde (n=111) ısırık izi, %39,4'ünde (n=63) artış gösteren ödem, %24,4'ünde (n=39) hiperemi, %23,1'inde (n=39) ekimoz, %0,6'sında (n=1) hemorajik bül, %3,8'inde (n=6) ise nekroz vardı. Hastaların %6,3'ünde sistemik bulgu gözlenirken, sırasıyla hipotansiyon (n=7, %4,4) ve bulantı-kusma (n=6, %3,8) en sık görülen sistemik bulgulardı. Geriye dönük olarak yapılan ısırık evrelendirmesi ile bakım veren hekimin evrelendirmesi arasındaki uyuma bakıldığında ağırlıklandırılmış kappa değeri 0.86 (%95 GA: 0.8-0.91) olarak saptandı. Yapılan çok değişkenli analizde IV antibiyotik kullanımı yatışı belirlemede istatistiksel olarak anlamlı tek bağımsız değişken olarak saptandı (Odds Oranı: 3,17, %95 GA: 1,16-8,6). x SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçlarına göre bölgemizde yılan ısırıkları en çok ilkbahar ve yaz aylarında görülmektedir. Ayrıca hastaların neredeyse tamamına yakınında lokal bulgular görülmekte olup, sistemik bulgular çok daha az bir hasta grubunda görülmektedir. Hekimlerin yılan ısırıklarını evrelendirme konusundaki becerileri yetersiz olmamakla beraber, daha iyi duruma getirilebilir. Çok değişkenli analizde yatışı tahmin etmede anlamlı tek bağımsız değişken IV antibiyotik kullanımıdır. ANAHTAR KELİMELER: Acil servis, Çevresel aciller, Yılan ısırığı, Antivenom
Özet (Çeviri)
AİM: Snake bites are an important public health problem and environmental emergency throughout the world. According to the data of the World Health Organization, they cause mortality and morbidity more frequently in the Middle East, Sub-Saharan Africa and Latin America. The aim of this study was to establish the quality level of the management of patients presented with snake bite and the possible defficiencies as well. MATERIALS AND METHODS: This retrospective study was conducted between 2011 and 2021 in Antalya Training and Research Hospital Emergency Medicine Clinic, by recruiting the patients presenting with snake bite. Study data were obtained from the hospital database by scanning the applications with an ICD-10 code of X20 (Contact with venomous snakes and lizards) – T63.0 (toxic effect of snake venom). Physical findings, laboratory parameters, complications and therapies administered to the patients were recorded to the study form. RESULTS: 212 patients with snake bites were admitted to the emergency department during the study period. Fifty two out of 212 patients were excluded from the study on the grounds that they met the exclusion criteria, and finally 160 patients were included in the study. The mean age of the patients was 38.6±20 and 56,9% (n=91) of them were male. May (18.8%) was the most prevalent month as to the snake bite applications, followed by June (n=25, 15.6%), July (n=24, 15%), September (n=23, 14.4%), August (n=22, 13.7%) and October (n=22, 13,8%). As regards the local physical findings, 93.1% of the patients (n=149) had pain, 82.5% (n=132) local edema, 69.4% (n=111) bite marks, 39.4% (n=63) progressing edema, 24.4% (n=39) hyperemia, 23,1% (n=39) ecchymosis, 0,6% (n=1) hemorrhagic bulla and 3,8% (n=6) had necrosis. Moreover, 6.3% of study patients had systemic findings where the hypotension (n=7, 4.4%) and nausea and vomiting (n=6, 3.8%) were the most common. As for the concordance between the attending physicians and retrospective staging of the bites, the weighted kappa value was found to be 0.86 (95% CI: 0.8-0.91). Administration of an IV antibiotic is the mere independent variable in predicting the hospitalization of patients (Odds Ratio: 3,17, %95 CI: 1,16-8,6). xii CONCLUSION: Spring and summer were the most prevalent times regarding the snake bites according the results of this study. Besides, most of the patients has local findings, while the systemic findings were sparse. The ability of attending physicians to stage the snake bites was not insufficient notwithstanding, measures should be taken to improve it. Administration of an IV antibiotic is the mere independent variable in predicting hospitalization.