Sıçanlarda oluşturulan bası ülseri modelinde lokal ve sistemik ozonun yara iyileşmesi üzerine etkileri
Effects of local and systemic ozone on wound healing in a pressure ulcer model in rats
- Tez No: 695763
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ AYGEN TÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bası ülseri, Ozon, Yara iyileşmesi, Dekübit, Sıçan, Pressure ulcer, Ozone, Wound healing, Decubitus, Rat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Sıçanlarda Oluşturulan Bası Ülseri Modelinde Lokal ve Sistemik Ozonun Yara İyileşmesi Üzerine Etkileri Amaç: Sistemik ozon terapi ve lokal ozon terapi uygulamalarının bası yarası iyileşme sürecine etkilerinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışma için Sprague-Dawley cinsi erişkin sağlıklı sıçanlar kullanılmıştır. Çalışmaya 32 adet hayvan dahil edildi. Sıçanlar 4 gruba her grupta 8 hayvan olacak şekilde rastgele ayrıldı. Kontrol grubu (Grup A), Lokal uygulama grubu (Grup B), Sistemik (İntraperitoneal) uygulama grubu (Grup C), Lokal+Sistemik uygulama grubu (Grup D) olarak isimlendirildi. Tam kat doku çıkarılması işlemi için 4mm steril dermal punch biyopsi aparatı kullanıldı. Yara iyileşmesi süresince tüm hayvanlara intraperitoneal ve subkutan uygulama gün aşırı olarak uygulandı.Ozon tedavisi için belirlenen 150 mcg/kg doz hayvan ağırlıkları ortalama 200±15g olduğu için 30mcg/ml O2/O3 karışımı tercih edildi. Onbirinci günde deney sonlandırıldı. Yeterli anestezi düzeyi sağlanan hayvanların sırt bölgesinden yaklaşık 2x1 cm olacak şekilde alttaki kas tabakasını içine alacak şekilde çıkarıldı. Tüm sıçanlara anestezi altında servikal dislokasyon tekniği ile ötenazi uygulandı. Doku örnekleri standart doku takibi için patoloji kliğine ulaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubu ile lokal uygulama yapılan gruplar arasında yara çapı bakımından anlamlı farklılık tespit edildi. Histopatolojik incelemede gruplar arasında ülser, reepitelizasyon, akut iltihap, kronik iltihap, granülasyon dokusu, ve vaskülarizasyon değerleri bakımından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Fibrozis açısından incelendiğinde ise gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Lokal olarak yara altı ve etrafına ozon gazı uygulamasının yara iyileşmesine olumlu etkisi olabileceği görülmüştür. Sistemik olarak intraperitoneal uygulanan ozon gazının yara iyileşme süresini kısalttığı görülmüş fakat kontrol grubu ile arasında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Effects of Local and Systemic Ozone on Wound Healing in a Pressure Ulcer Model in Rats Purpose: Investigation of the effects of systemic ozone therapy and local ozone therapyapplications on the pressure ulcer healing process. Materials and Methods: Sprague-Dawley adult healthy rats were used for the study. 32 animals were included in the study. Rats were randomly divided into 4 groups with 8 animals in each group. The control group (Group A), Local application group (Group B), Systemic (Intraperitoneal) applicationgroup (Group C), Local + Systemic application group (Group D). 4mm sterile dermal punch biopsy apparatus was used for full thickness tissue removal. During wound healing, intraperitoneal and subcutaneous administration was applied to all animals every other day. Since the 150 mcg/kg dose determined for ozone treatment was 200±15g on average, a 30mcg/ml O2/O3 mixture was preferred. The experiment was terminated on the 11th day. It was removed approximately 2x1 cm from the dorsal region of the animals with sufficient anesthesia level to include the under lying musclelayer. All rats were euthanized by cervical dislocation technique underanesthesia. Tissue samples were delivered to the pathology clinic for Standard tissuefollow-up. Results: There is a significant difference between the control group and the local application groups in terms of wound diameter. In the histopathological examination, no significant difference was found between the groups in terms of ulcer, reepithelialization, acute inflammation, chronic inflammation, granulation tissue, and vascularization values. A significant difference was found in terms of fibrosis. Conclusions: It has been observed that local application of ozone gas under and around the wound can have a positive effect on wound healing. It was observed that ozone gas app lied systemically intraperitoneally shortened the wound healing time, but no significant difference was found between the control group.