Belirlenmiş stratejiyi uygulamada bir model önerisi: Dört boyutlu icra tablosu
A model proposal for successful implementation in business: Four dimensional execution table
- Tez No: 695890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ENGİN ŞENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkilik ve verimlilik, icra tablosu, uygulama, uyumluluk tablosu, Effectiveness and efficiency, execution table, implementation, synchronization matrix
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu tez çalışmasında ana sorunsal, belirlenmiş bir stratejiyi uygulama sürecinde, aksama, gecikme ya da başarısızlıkların yaygın olarak görülmesidir. Yazında bu soruna yönelik yapılmış çalışmalar, dağınık bir yapı sergilemektedir. Bu çalışmalarda ilk olarak, başarılı bir uygulama önündeki engeller ve başarı faktörleri veya modeller önerilmiştir. Bu model veya faktörlerin, değişik strateji okullarınca farklı anlamlarda yorumlanması, ilave karışıklığa neden olmuştur. Bunun üzerine, başarı faktörlerinin“kapsam”,“çerçeve”veya“bağlam”şeklinde gruplanması ile soruna çözüm aranmıştır. Anılan çalışmalar çoğunlukla“ne yapılması”gerektiğini ortaya koymuş ancak uygulamada başarı konusunda gelişme sağlanamamıştır. Bu tez çalışmasında, benzer şekilde, başarı faktörleri incelenmiş ve en sık kullanılan sekiz faktör belirlenmiştir. Bu faktörler ilk olarak“çerçeve”ve“işlem”faktörleri olarak gruplanmıştır. İşlem faktörleri, modelin dört boyutunu oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, farklı olarak,“işlem”faktörlerine ikinci kez gruplama yapılmış ve başarı faktörlerinden farklı olarak“etkililik”ve“verimlilik”bağlamına ulaşılmıştır. Bu işlemde, tümdengelim yöntemi ve askeri yazından yararlanılmıştır. Etkililik ve verimlilik, önerilen modelin ana yapısını oluşturmaktadır. Verimlilik için“uyumluluk tablosu”, etkililik için ise iç yetenekler ile dış faktörlerin kıyaslandığı“oyun kuramı”ndan yararlanılmıştır. Uygulama açısından model, iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm; uygulama öncesinde“etkililik ve verimliliği”esas alan bir“hazırlık”yapılmasını kapsamaktadır. Bu hazırlık, bir“uygulama programı”şeklinde düzenlenmektedir. İkinci bölüm“sevk ve idare”aşamasıdır. Bu aşamada,“uygulama programı”bir rehber olarak kabul edilmelidir. Başarılı bir uygulama için örgütler, önerilen model kapsamında,“stratejik, taktik ve işlem seviyeleri (yatay bölümlenme)”ile“cari işlem grubu ve gelecekteki operasyonlar grubu (dikey bölümlenme)”şeklinde tertiplenmelidirler. Uygulamada stratejik başarı için, uygulama öncesinde güçlü bir“hazırlık”yapılmalıdır. Bu husus Sun Tzu'nun veciz ifadesinde şöyle belirtilmiştir:“Muzaffer komutanlar önce kazanır, sonra savaşa gider, mağlup olanlar ise önce savaşa gider, sonra kazanmaya çalışır.”
Özet (Çeviri)
The main occupation of this dissertation is about delays, interruptions or failures in implementing a determined strategy. In the literature, studies on this problem show a messy structure. In these studies, firstly, obstacles and success factors or models for a successful implementation were proposed. Different interpretation of these models or success factors by different strategy schools caused additional confusion. Thus, a solution was sought for the problem by grouping success factors as“content”,“framework”or“context”. These studies revealed“what to do”with apparently no success in implementation. In this thesis, success factors were also examined and eight most frequently used factors were determined. These factors were first grouped as“framework”and“process”factors. Then“process”factors are regrouped one more time, and the context of“effectiveness and efficiency”is obtained. Deductive method and military literature are used for second grouping. Effectiveness and efficiency constitute the main structure and dimensions of the proposed model.“Synchronization Matrix”for effectivess and“Game Theory”which compares internal and external factors for efficiency are used. The model consist of two main parts. First part includes making a“preparation”based on“effectiveness and efficiency”prior to implementation. This preparation is organized in the form of an“implementation program”. Second part is the execution phase. In this phase, implementation program should be taken as a guide. For a successful implementation, firms should be organized in“strategic, tactical and transaction levels (horizontal segmentation)”, and“current transaction group and future operations group (vertical segmentation)”. )“. However, the main source of strategic success is found in the motto of Sun Tzu: ”Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.