Financial development and economic growth: evidence from sub-Saharan Africa
Finansal gelişme ve ekonomik büyüme: Sahra altı Afrika'dan kanıtlar
- Tez No: 695889
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLDAĞ BAŞAK CEYLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: ARDL, CFA, Finansal gelişme, Ekonomik Büyüme, NCFA, Sahra Altı Afrika, Pooled Mean Group Estimator, ARDL, CFA, Financial Development, Economic Growth, NCFA, Sub-Saharan Africa, Pooled Mean Group Estimator
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki bağlantı henüz belirsiz bir konudur ve tartışma politika yapıcıların dikkatini çekmeye devam etmektedir. Finansal gelişme ve ekonomik büyüme bağına ilişkin sürekli tartışmaya eklemek için bu çalışma Sahra-altı Afrika'da (SSA) seçilmiş bazı ülkelerde finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkilerini ampirik olarak araştırmaya çalışmaktadır. Kısa ve uzun dönemli özellikleri ortaya çıkarmak için, çalışma, Temel Bileşen Analizi yoluyla finansal gelişimin dört temel oranına bağlı olarak finansal gelişimin toplam değişkenini şekillendirmiştir. Bu amaçla, SSA'da 1970'ten kırk sekiz yıllık bir süreyi kapsayan yirmi üç ulustan oluşan bir panel için finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkilerinin incelenmesine olanak sağlayan Otoregresif dağıtılmış gecikme modeli (ARDL) 2017'ye kadar kullanılmaktadır. Havuzlanmış Ortalama Grup (PMG) tahmincisinden elde edilen sonuçlar, Sahra-altı Afrika ülkeleri durumunda, finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkisinin uzun vadede kanıtlandığını, ancak etkinin kısa vadede olumsuz olduğunu göstermektedir. CFA ülkeleri ile ilgili olarak, bulgular uzun dönemli finansal gelişme ve ekonomik büyümenin kesin ve tamamen ilişkili olduğunu ortaya çıkarırken, kısa vadede önemli bir negatif ilişki kaydedilmiştir. NCFA ülkelerinde, soruşturma, zaman diliminden bağımsız olarak, finansal gelişmenin ekonomik büyümeyi olumlu etkilediğini ortaya koymaktadır. Nedensellik testi sonucu, talep eden hipotezin seçilen Sahra Altı Afrika ülkelerinde baskın olduğunu göstermektedir. Sahra altı Afrika'da uygun uzun vadeli ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek için, çalışma etkili finansal sektör reformlarının yürütülmesini ve hızlandırılmasını ve finans sektörünü politika yapıcılar tarafından artıracak büyümeye yönelik politikaların uygulanmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The connection between financial development and economic growth is yet a disconcerted topic, and the discussion keeps on fascinating the consideration of policymakers. To add to the continuous discussion on financial development and economic growth nexus this study tries to empirically investigate the short and long-term impacts of financial development on economic growth in some chose nations in Sub-Saharan Africa (SSA). To bring out the short and long run features, the study shaped an aggregate variable of financial development dependent on four key proportions of financial development through the Principal Component Analysis. To this end, the Autoregressive distributed lag model (ARDL), which allows the examination of both the short and long- run impacts of financial development on economic growth for a panel of twenty three nations in SSA covering a time of forty eight years from 1970 to 2017 is utilized. The outcomes from the Pooled Mean Group (PMG) estimator show that in the case of Sub-Saharan African countries, a positive and significant impact of financial development on economic growth is proved over the long run, however the impact is negative in the short-run. Concerning the CFA countries, the findings uncover that over the long-run financial development and economic growth are decidedly and entirely related, whereas a significant negative relationship is recorded in the short-run. In the NCFA nations, the investigation establishes that regardless of the timeframe, financial development impacts economic growth positively. The causality test result shows that the demand-following hypothesis is predominant in the chosen Sub-Saharan Africa nations, that is financial development is caused by economic growth in SSA. To accomplish convenient long-run economic growth in Sub-Saharan Africa, the study proposes the execution and quickening of effective financial sector reforms and implementation of growth-oriented policies that would boost financial sector by policymakers.