Dynamics of sectoral credit demand and effectiveness of credit distribution across the sectors
Sektörel kredi talebinin dinamikleri ve sektörel kredi dağılımının etkinliği
  1. Tez No: 695893
  2. Yazar: BEKİR EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: bağımlı ekonomi modeli, göreli fiyatlar, kredi talebi, ticarete konu olan ve ticarete konu olmayan sektörler, verimlilik ve tahsis etkinliği, credit demand, dependent economy model, relative prices, tradable and non-tradable sectors, productive and allocative efficiency
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışma talep yanlı faktörleri kullanarak Türkiye'deki sektörel kredi talebini yapısal ve bütüncül bir yaklaşımla açıklamaya çalışmaktadır. Ayrıca, sektörel kredi tahsisinin sonuçları analiz edilmekte ve sektörel kredi dağılımın tahsis ve verimlilik etkinliği incelenmektedir. Sektörel kredi talebi, bağımlı ekonomi modeli veya TNT modeli ışığında, göreli fiyatlar ile kredi eğilim anketi ve literatürde yer alan diğer değişkenler kullanılarak açıklanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, kredi talebi ticarete konu olan ve olmayan sektörler ve farklı dönemler bazında incelenmektedir. Bu çerçevede, kurumsal alt sektörler için panel veri analizi kullanılarak, 2005:12-2018:12 dönemi için aylık verilerle ampirik çalışma gerçekleştirilmiştir. Kurumsal alt sektörleri kullanılarak sektörel kredi talebi dinamiklerinin incelenmesi ve sektörel kredi talebinin TNT modeli çerçevesinde kaynak dağılımıyla ilişkilendirerek ele alınması açısından bu çalışma ilk olma özelliği göstermektedir. Ampirik analiz sonuçlarına göre, göreli fiyatlar ile sektörel kredi talebi arasında güçlü bir pozitif ilişki ve ticarete konu olmayan sektörlerin göreli fiyat değişikliğine daha çok tepki verdiği görülmektedir. Kredi maliyeti kredi talebini negatif etkilerken, ticarete konu olmayan sektörler üzerindeki etkisi daha çoktur. Vadenin uzaması kredi talebini pozitif etkilerken, kredi kartı harcamaları negatif etki yapmaktadır. İhracat ticarete konu olan sektörlerin kredi talebini pozitif etkilemektedir. Ciro endeksi ve istihdam ile sektörel kredi talebi arasında pozitif ilişki bulunmaktadır. Ayrıca, ciro endeksinin ticarete konu sektörlere daha güçlü etkisi, bu sektörlerde kredinin üretimle daha çok ilişkili olduğunu göstermektedir. Türkiye'de ticarete konu olmayan sektörlerin kredi, istihdam ve GSYH içindeki ağırlığı göreli fiyatlar ve ekonomi politikalarının desteğiyle artmaktadır. İnşaat ve hizmetler gibi ticarete konu olmayan sektörlerin desteklenmesi sınırlı teknolojik gelişmeye, düşük verimlilik artışına yol açarak; uzun dönem büyümeyi olumsuz etkilemekte, büyüme oynaklığını artırmakta, cari açığı kötüleştirmekte ve sürdürülemez bir büyüme modeli ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, borçluluk seviyesi kredinin etkin kullanılmamasıyla yükselmektedir. Kredinin tahsis ve verimlilik etkinliği imalat ve maden gibi ticarete konu sektörlerde yüksektir. Verimli ticarete konu ve bilgi-iletişim sektörlerini desteklemek ekonomideki dengelenme sürecini hızlandırarak uzun vadeli sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on demand side factors to explain sectoral credit growth in Turkey with a structural and holistic approach, and analyses the results of sectoral credit allocation. Moreover, allocative and productive efficiency of sectoral credit distribution is examined. The sectoral credit demand is explained by using the relative prices based on the economy model or TNT model and other variables obtained from credit tendency survey and former empirical studies. In addition, credit demand is examined in the distinction of tradable and non-tradable sector and different periods. In this context, panel analysis is used for subsectors of corporate, covering the period 2005:12-2018:12 with monthly data. The study is unique because dynamics of sectoral credit demand, by employing subsectors of corporate sector, is examined for the first time. It is also the first in terms of addressing sectoral credit demand by associating it with resource allocation within the framework of TNT model. It is found that there is strong positive link between relative prices and credit demand, and non-tradable sectors react more to relative price changes. Cost of credit affects credit demand negatively and its impact on non-tradable sectors is higher. Moreover, the positive role of maturity on credit demand is confirmed empirically. The rise in credit card spending has a negative impact on sectoral credit demand. Export influences credit demand of tradable sectors positively. Turnover index and employment, have positive impact on sectoral credit demand. In addition, effect of turnover index on credit demand is higher in tradable sectors, indicating that credit demand is more related with production in tradable sectors. The weight of non-tradable sectors in credit, employment and GDP has increased in Turkey with support of relative prices and economy policies. Promoting non-tradable sectors such as construction and services have caused to limited technological development and less productivity increase; thus, it affects long-run growth rate adversely, increases volatility in growth, worsens current account deficit and leads to an unsustainable economic model. Besides, indebtedness of economy has risen with inefficient use of credits. Allocative and productive efficiency of credit is high in tradable sectors, especially in manufacturing and mining sectors. Stimulating productive tradable sectors and information-communication sector can accelerate rebalancing of economy and can provide long-run sustainable growth.