Ortaokul öğrencilerinin matematik öğretmenlerinin etkileşim davranışlarına yönelik algıları ile öğrencilerin matematik öğrenme yaklaşımları arasındaki ilişki
The relationship between secondary students' perceptions on the interactional behavior of mathematics teachers and the students' approach to mathematics learning
- Tez No: 695910
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen etkileşim davranışları, Öğrenme Yaklaşımları, Matematik Öğrenme Yaklaşımları, interpersonal teacher behavior, learning approaches, approaches to learning mathematics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada ortaokul matematik öğretmenlerinin öğretmen etkileşim davranışlarıyla, öğrencilerin matematik öğrenme yaklaşımları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı çalışma 2020-2021 eğitim öğretim yılında İzmir Karabağlar ilçesinde öğrenim görmekte olan 1013 gönüllü ortaokul öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada matematik öğretmenlerinin etkileşim davranış özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Öğretmen Etkileşim Ölçeği ve öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarının belirlenmesi için Matematik Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği kullanılmıştır. Veriler betimsel istatistikler, iki yönlü çoklu varyans analizi (İki yönlü-MANOVA) ve regresyon analizleri yapılarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları matematik öğretmenlerinin etkileşim davranış özellikleriyle öğrencilerin öğrenme yaklaşımları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between secondary school mathematics teachers' teacher interaction behaviors and students' mathematics learning approaches. The study, in which the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used, was carried out with the participation of 1013 volunteer secondary school students studying in Izmir Karabağlar in the 2020-2021 academic year. In the study, the Teacher Interaction Scale was used to determine the interaction behavior characteristics of mathematics teachers and the Mathematics Learning Approaches Scale to determine the learning approaches of the students. The data were analyzed by descriptive statistics, two-way multivariate analysis of variance (Two-way MANOVA) and regression analysis. The research findings showed that there is a significant relationship between the interaction behavior characteristics of mathematics teachers and students learning approaches.