Hatay-yayladağ bölgesinde beyaz baş lahana (Brassica oleracea var. capitata L.) yetiştiriciliğinde organomineral gübrelerin verim ve kaliteye etkileri
Effects of organomineral fertilizers on yield and quality in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata L.) cultivation in hatay-yayladag region
  1. Tez No: 696195
  2. Yazar: VAHİDE ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lahana, verim, bitki besleme, organik madde, ürün kalitesi, Cabbage, yield, plant nutrition, organic matter, crop quality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Hatay'ın Yayladağı ilçesinde beyaz baş lahana (Brassica 0leracea var. capitata) yetiştiriciliğinde organomineral gübrelerin lahana verimi ve kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 6 farklı mineral ve organomineral gübre kombinasyonu kullanılmıştır. Bunlar (OM:Organomineral Gübre, M:MineralGübre); Sıfır gübre, %0OM+%100M, %25OM+%75M, %50OM+%50M, %75OM+%25M ve %100OM+%0M'dır. Mineral taban gübresi olarak %15.15.15 NPK içeren gübresi kullanılırken, organomineral taban gübresi olarak %15 organik madde ve 15.15.15 NPK içeren Ormin Gold gübresi kullanılmıştır. Üst gübreleme olarak, organomimeral gübre kaynağı Instela Yield %20 organik madde ve %5.0.30 NPK+2Mg+0.5Zn içeren gübresi, amonyum sülfat, kalsiyum nitrat, potasyum sülfat ve magnezyum sülfat gübreleri kullanılmıştır. Organomineral gübrelerin etkilerini görmek üzere, lahana verimi, lahana baş ağırlığı, çapı, yüksekliği, çevresi, yaprak sayısı, yaprak kalınlığı, yaprak boyu, lahana yaprağı C vitamini toplam fenol, toplam flavanoid içerikleri, mineral besin maddesi analizleri yapılmıştır. Sonuç verim ve incelenen özellikler bakımından olarak organomineral ve mineral gübrelerin yarı yarıya kullanıldığı %50OM+%50M uygulaması öncelikli ve ikinci sırada %75OM+%25M uygulaması yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to reveal the effects of organomineral fertilizers on yield and quality in cabbage (Brassica oleracea var. capitata) cultivation in Hatay / Yayladagı region. Six combinations of mineral and organomineral fertilizers were used in the experiment. These were (OM: Organo Mineral Fertilizer, M: Mineral Fertilizer); 0%OM+100M, 25%OM+75%M, 50%OM+50%M, 75%OM+25%M and 100%OM+0%M. While the fertilizer belonging to Toros company with a content of 15.15.15% NPK was used for mineral base fertilizer, the fertilizer of Organiksa company with a content of 15.15.15% NPK+15% organic matter was used for organomineral base fertilizer. Organomimeral fertilizer source for top fertilization was Instela Yield from Bactogen company contained 20% organic matter and 5.0.30 NPK+2Mg+trace nutrients. Mineral fertlizer sources for top fertilization were ammonium sulfate, calcium nitrate, potassium sulfate and magnesium sulfate. In order to determine the effects of organomineral fertilizers total cabbage yield, cabbage head fresh weight, cabbage head diameter, cabbage head height, cabbage firmness, number of leaf, leaf thickness, vitamin C, total phenol, total flavonoid contents, and macro-micro mineral nutrient contents. As a result, in terms of yield and cabbage characteristics examined, 50%OM+50%M application is recommended first and 75%OM+25%M application is second.