Döner kanatlı insansız hava aracı görüntüleriyle pamuk ekilişlerindeki yabancı otların belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of weeds in cotton field via images obtained by rotary wing unmanned aerial vehicle
  1. Tez No: 696196
  2. Yazar: MOHAMEDELTAYIB OMER SALIH EISSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUSA BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım, Pamuk, Yabancı ot, İnsansız hava aracı, Görüntü işleme, Agriculture, Cotton, Weed, Unmanned Aerial Vehicles, Image Processing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tarımda zararlılar hakkında veri ediniminin güvenilir ve hızlı olması gerekmektedir. Bu koşulu sağlayan ve kısa zamanda çok iş yapan teknolojilerden birisi de insansız hava aracı (İHA)'dır. Bu çalışmada, İHA görüntüleri yardımıyla pamuk ekilişlerinde sıra arasındaki yabancı otların belirlenmesi amaçlanmıştır. İHA'ların tarımda kullanım alanları gün geçtikçe çeşitlenmekte ve genişlemektedir. Deneme uçuşu, döner kanatlı dört rotorlu ve RGB kameraya sahip İHA ile gerçekleştirilmiştir. Denemelerde, İHA kamerası tarafından alınan görüntüler, bilgisayara aktarılmış ve görüntüler amaca göre formatlanmıştır. Bu formatlar, RED, GREEN, BLUE vb indekslere dönüştürülmüştür. Meteorolojik koşullar, akıllı telefona yüklenen İHA uygulamasından elde edilmiştir. Buna göre uçuş günü ve uçuş zamanındaki ortalama meteorolojik değerler; hava sıcaklığı 30 oC, rüzgar hızı 2,7 m/s ve İHA'ya bağlı uydu sayısı 17 adet, görüş mesafesi 16 km ve bağıl nem %18 olarak kaydedilmiştir. Denemede İHA görüntüleri, deneme parselinin 48 m^2'lik (8 m × 6 m) örnekleme alanında, 1,5 m uçuş yüksekliğinde ve 3-5 m/s uçuş hızında belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, pamuk ekilişlerinde sıra arasındaki yabancı otların belirlenmesinde döner kanatlı İHA'ların kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Data acquisition on pests in agriculture needs to be reliable and fast. One of the technologies that meet this condition and do a lot of work in a short time is the unmanned aerial vehicle (UAV). In this thesis, it was aimed to determine the weeds between rows in cotton plantings with the help of UAV images. The usage areas of UAVs in agriculture are diversifying and expanding day by day. The trial flight was carried out with a rotary-wing quad-rotor with RGB camera UAV. In the trials, the images taken by the UAV camera were transferred to the computer and the images were formatted according to the purpose. These formats have been converted to RED, GREEN, BLUE etc indices. Meteorological conditions were obtained from the UAV application installed on the smartphone. Accordingly, the average meteorological values on the flight day and flight time; The air temperature is 30 oC, the wind speed is 2,7 m/s, the number of satellites connected to the UAV is 17, the visibility is 16 km, and the relative humidity is 18% were recorded. In the trial, UAV images were determined in the 48m^2 (8 m × 6 m) sampling area of the trial plot, at a flight altitude of 1,5 m and a flight speed of 3-5 m/s. As a result of this study, it was concluded that rotary-wing UAVs can be used to determine weeds in cotton field.