Türk turistlerin paylaşım ekonomisine katılma nedenleri ve memnuniyetlerinin belirlenmesi: Airbnb örneği üzerine bir karma yöntem araştırması
Determining the reasons and satisfactions of Turkish tourists to participate in the sharing economy: A mixed method study on the case of Airbnb
  1. Tez No: 696245
  2. Yazar: YASEMİN KOÇAK BİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ULEMA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Paylaşım ekonomisi, Airbnb, Türk Airbnb kullanıcıları, Airbnb memnuniyeti, Sharing Economy, Airbnb, Turkish Airbnb Users, Airbnb Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Türkiye'de Airbnb ile ilgili çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bununla birlikte az sayıda çalışma çoğunlukla sadece Airbnb kullanıcılarını değil, potansiyel kullanıcıları da kapsamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı Türk Airbnb kullanıcılarının Airbnb'yi tercih etme nedenlerini (motivasyonlarını) ve memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Memnuniyet düzeylerinin sonucu olarak tekrar tercih etme ve başkalarına önerme gibi davranışsal niyetlerin belirlenmesi ise tezin ikincil amacını oluşturmaktadır. Ayrıca, tezin yazım sürecinde ortaya çıkan Covid 19 küresel salgını (pandemisi) nedeniyle bireylerin Airbnb tercihlerinde ne yönde bir değişim olacağının ortaya çıkarılması da amaçlanmaktadır. Karma yöntem kullanılarak geliştirilen çalışmanın nicel kısmında anket tekniğinden; nitel kısmında ise yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) ve AMOS (Analysis of Moment Structures) programları, nitel veriler ise MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; çalışmaya katılan Airbnb kullanıcılarının %95'i 39 yaş ve altında ve %87'si yükseköğretim mezunudur. Türk kullanıcıları Airbnb'de genellikle tüm konutta konaklama yapmak istemektedirler (%73,2) ve 7 gün ve altında konaklama yapmışlardır. Kalış süresinin önemli bir etkisi güven konusunda ortaya çıkmıştır. Konaklama gün sayısı arttıkça, paylaşımlı odada konaklayanlar ile ev sahibi arasında güven ilişkisi gelişmektedir. Değişime daha açık olanların daha erken tarihlerde denediği bir uygulama olan Airbnb' yi, çalışmaya katılan Türk kullanıcılarının %64'ü yurt dışı seyahatlerinde tercih etmişlerdir. Türk Airbnb kullanıcılarını, Airbnb tercih etme sebeplerinin başında maliyet avantajı gelmektedir. Diğer konaklama unsurları ile fiyat avantajının kalmadığı durumlarda ya da konaklama bedelinin başa baş olduğu durumlarda Airbnb'nin sağladığı evin rahatlığı, ev ortamı imkânı gibi unsurlar Airbnb'nin tercih edilmesini sağlamaktadır.Bu faktörler fiyat/performans olarak tanımlanmıştır. Tüketim boyutunu ise çevresel sürdürülebilirlik ve tüketim kavramındaki değişim oluşturmaktadır. Etkileşim, otantiklik ve inovasyonun kabulü ise deneyim boyutunu oluşturmaktadır. Türk ev sahiplerinin çeşitli sebeplerle konutun adresini yanlış vermesi, konutun/odanın özelliklerini yanlış şekilde beyan etmesi gibi olumsuzluklar, Türklerin yurt içinde Airbnb kullanımını engelleyen sebepler olmuştur. Bu sebepten Airbnb'yi yurt dışında kullanmayı tercih edeceklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The number of studies on Airbnb in the literature in Turkish is very low. Moreover, the availability of studies which include potential users in addition to existing users is also limited. The main purpose of this study is to determine the motivations and satisfaction levels of Turkish Airbnb users. The secondary objective of the study is to determine behavioral intentions such as intentions to re-visit and offer the location to other people in relation to satisfaction levels. It is also aimed to reveal the negative effects of the COVID-19 pandemic, which was still going on when this study was conducted, on users' Airbnb preferences. The study utilized a mixed research method. The quantitative part of the study used the survey technique, and the qualitative part used the semi-structured interview technique. The quantitative data were analyzed with the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) and AMOS (Analysis of Moment Structures) programs, and the qualitative data were analyzed with the MAXQDA program. The results of the analyses showed that 95% of the Airbnb users were under the age of 39, and 87% had a bachelor's degree. Most Turkish users' preference regarding Airbnb was to stay in the entire facility (73.2%) and for under 7 days. The length of stay of the participants had a significant effect on their trust levels. As their length of stay increased, trust was built between the host and the users of the shared rooms. The ones who were open to change experienced staying at an Airbnb location earlier, and the Turkish users preferred Airbnb for their travels abroad. The main reason for Turkish Airbnb users to prefer Airbnb is the cost advantage. The fact that Airbnb has home facilities is another important factor. These factors are defined as price/performance. The consumption dimension consists of environmental sustainability and the change in the concept of consumption. Interaction, authenticity and acceptance of innovation constitute the experience dimension. Turkish users avoid using Airbnb in domestic travels because the hosts provide incorrect information on the address or qualifications of the facility/room. For this reason, Turkish users state that they are willing to prefer Airbnb for their travels abroad.