Ethnicity-related partner selection experiences among young adults from Christian Armenian families: A qualitative study in Turkey
Hristiyan Ermeni ailelerinden gelen Ermeni gençlerinin etnik köken ile ilintili partner seçme deneyimleri: Türkiye'de yapılmış bir kalitatif çalışma
  1. Tez No: 696261
  2. Yazar: MELİS YÜCEER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME SENEM ZEYTİNOĞLU SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Partner selection, minorities, Ecological Systems Theory, qualitative study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada genç Ermeni yetişkinlerin partner seçimi deneyimleri nitel bir araştırma ile incelenmektedir. Çalışma teorik olarak Ekolojik Sistemler Teorisi ve Filtre Teorisi'ne dayanmaktadır. Çalışmada, partner seçimi literatürünün tarihsel arka planı, Anadolu'da yaşayan Ermenilerin kısa tarihi ve Ermeni genç yetişkinler için Türkiye'nin sosyal bağlamı açıklanmış, çalışmanın teorik perspektifi gözetilerek bu bağlamların partner seçim süreci ile etkileşimi ele alınmıştır. Partner seçimi ile ilgili literatür taraması partner seçiminin teorik temelleri, partner seçiminde seçiminde evlilik marketi sınırlamaları, eş seçiminde kültürel farklılıklar ve evrensel boyutlar, etnik gruplar arası partnerlik ve evlilik ve Türkiye'de eş seçimi çalışmaları olmak üzere 5 alt başlıkta incelenmiştir. Çalışma 10 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcıların ortak deneyimlerini incelemek için ortaya çıkan temaları belirlenmesi MAXQDA aracılığıyla tematik analiz kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden dokuz tema ve sekiz alt tema ortaya çıkmıştır. Temalar ve alt temalar sonuçlar ve tartışma bölümlerinde açıklanmış ve tartışılmıştır. Ortaya çıkan temalar ve alt temalar, genç Ermeni Yetişkinlerin eş seçimi deneyimlerine ayrıntılı bir bakış açısı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper partner selection experiences of young Armenian adults is examined through a qualitative study. The study is based on Ecological Systems Theory and Filter Theory as a theoretical basis. The historical background of partner selection literature, brief history of Armenians living in Anatolia and social context of Turkey for Armenian young adults, Ecological Systems Theory and Filter Theory are explained. The literature review of partner selection has reviewed in 5 subtitles as: theoretical foundations of partner selection, marriage market limitations in partner selection, cultural differences and universal dimensions in partner selection, interethnic partnering and marriage, and partner selection studies in Turkey. The study is conducted with 10 participants. Data is analysed by using thematic analysis via MAXQDA for determining emerging themes to examine common experiences of the participants. Nine themes and eight subthemes have emerged from interviews.Themes and Subthemes explained and discussed in results and dicussion sections.Emerged themes and subthemes have provided a detailed insight into partner selection experiences of young Armenian Adults.