Beden eğitimi öğretmenliği bölümlerindeki öğretim elemanlarının, beden eğitimi öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algılarının karşılaştırılması
A comparison of the general perceptions in assessment and evaluation of instructors in physical education departments, physical education teachers and teacher candidates
- Tez No: 696266
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DİLŞAD MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmenleri, beden eğitimi öğretmen adayları, öğretim elemanları, ölçme ve değerlendirme, yeterlik, Physical education teachers, physical education teacher candidates, academic instuctors, measurement and evaluation, competency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi öğretmenleri, beden eğitimi öğretmen adayları ve beden eğitimi bölümlerinde görev yapan öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algılarını farklı değişkenlere göre karşılaştırmaktır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 öğretim yılında Sakarya, Düzce, Kocaeli ve Bolu il merkezlerinde görev yapan beden eğitimi öğretmenleri, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Düzce, Kocaeli ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde öğrenim gören beden eğitimi öğretmen adayları ve aynı üniversitelerin beden eğitimi bölümlerinde görev yapan öğretim elemanları olmak üzere toplam 187 öğretmen, 212 öğretmen adayı ve 28 öğretim görevlisi oluşturmuştur. Çalışmada katılımcıların ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algılarını belirlemek amacıyla Nartgün (2008) tarafından geliştirilen 24 maddelik 5'li likert tipi“Aday Öğretmenler için Ölçme ve Değerlendirme Genel Yeterlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümünde t testi, tek yönlü varyans analizi, iki yönlü varyans analizi istatistiksel tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre beden eğitimi öğretmenlerinin, beden eğitimi öğretmen adaylarının ve beden eğitimi bölümlerinde görev yapan öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algılarının Yaralı (2017)'nın değerlendirme metoduna göre yeterli seviyede olduğu gözlemlenmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algıları eğitim düzeyi değişkenine göre yüksek lisans mezunu öğretmenlerin lisans mezunu öğretmenlere göre daha yeterli oldukları görülmüştür. Mesleki kıdem değişkenine göre mesleklerinin ilk yıllarındaki beden eğitimi öğretmenlerinin uzun yıllar çalışmış öğretmenlere göre daha yeterli oldukları bulunmuştur. Hizmet içi eğitim değişkenine göre, hizmet içi eğitim almış öğretmenlerin hizmet içi eğitim almayan öğretmenlere göre daha yeterli oldukları gözlemlenmiştir. Katılımcıların ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algılarına görev ve cinsiyet değişkeninin ortak etkisinde bakıldığında istatistiksel açıdan farklılıklar gözlemlenmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin mezun olunan bölüm değişkenine göre karşılaştırılması sonucu farklılık gözlemlenmemiştir. Beden eğitimi bölümlerinde görev yapan öğretim elemanlarının, akademik unvan değişkenine göre karşılaştırılması sonucunda istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir. Ayrıca beden eğitimi öğretmen adaylarının akademik ortalama değişkenine göre incelenmesi sonucunda da istatistiksel açıdan farklılıklar gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare the general perception of competence in measurement and evaluation of instructors in physical education departments, physical education teachers and teacher candidates according to different variables. The research has been designed in descriptive survey model. The sample of the study was carried out by physical education teachers working in Sakarya, Düzce, Kocaeli and Bolu city centers, physical education teacher candidates studying at Sakarya Applied Sciences, Düzce, Kocaeli and Bolu Abant İzzet Baysal Universities and instructors in physical education departments working at the same university in the 2019-2020 academic year with a total of 187 teachers, 212 teacher candidates and 28 teaching staff. In the research, to determine the general perception of competence in measurement and evaluation preferences of the participants 24 item 5 point likert type“Assessment and Evaluation General Competence Perception Scale for Candidate Teachers”was used which was developed by Nartgün (2008). Statical techniques of t-test, one-way variance analysis, two-way variance analysis were used in the data obtained in the study. According to the findings obtained from research, it has been observed that the general perception of competence in measurement and evaluation of physical education teachers, candidates for physical education teachers and teachers working in physical education departments is at a sufficient level for Yaralı (2017)'s assessment method. When the general efficacy perceptions in assessment and evaluation of physical education teachers are examined according to the education level variable, it is seen that the teachers with a master's degree are more competent than the teachers with a bachelor's degree. According to the professional seniority variable, it has been found that teachers in the first years of their profession are more competent than teachers who have worked for many years. According to the in-service training variable, it has been observed that teachers who have received in-service training on measurement and evaluation are more competent than teachers who have not received in-service training. When the measurement and evaluation general efficacy perceptions of the participants were examined in the joint effect of the task and gender variable, statistical differences were observed. No difference was observed as a result of the comparison of physical education teachers according to the graduated department variable. As a result of the comparison of the instructors working in the physical education departments according to the academic title variable, no statistically significant difference was observed. In addition, as a result of the examination of physical education teacher candidates according to the academic average variable, no statistical differences were observed.