Karşılaştırmalı trafik atama teknikleri ile ulaşım şebeke performans analizi
Transport network performance analysis with comparative traffic assignment techniques
  1. Tez No: 696303
  2. Yazar: OBAİDULLAH KHPALWAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik ataması, ulaşım şebekeleri, en kısa yol algoritmaları, talep ve güvenilirlik analizleri, Traffic Assignment, Transportation Networks, Shortest Path Algorithms, Demand and Reliability Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Trafik Ataması, ulaşım modelleme sisteminin son ve dördüncü adımı olup, her sürücünün veya sistem kullanıcısının başlangıç-varış çiftleri için en kısa seyahat süresi veya mesafesine sahip olan güzergahı kullanmak istediği bir ulaşım şebekesinde trafik dağıtma işlemidir. Yapılacak olan bu çalışma ile farklı trafik atama teknikleri ve metodları kullanılarak, test ulaşım şebekesi örnek olay incelemesi üzerinden, karşılaştırmalı seyahat süresi şebeke güvenilirlik performans analizi yapılacaktır. En kısa yol algoritmaları kullanılarak yapılacak çalışmalarda, kent şebekesine ait kapasite sorunu yaşayacak linkler ve güzergâhlar belirlenerek, iyileştirmelere dönük gerekli uygulama önerilerinde bulunulabilinecektir. Bu çalışma kapsamında, test ulaşım şebekesinin verilerine dayanılarak, her tekniğin ilgili prosedürüne göre dört trafik atama tekniği değerlendirilmiştir. Buaraştırmada yukarıda belirtildiği gibi birinci ünitede trafik ataması ve ilgili konular tanıtılmış, ikinci ünitede akademik araştırma makaleleri, dergiler ve basılı kitaplar ışığında trafik ataması için literatür taraması yapılmıştır. Üçüncü bölümde her teknik için trafik verileri değerlendirilmiş, dördüncü ünitede ise trafik atama teknikleri analizi yapılmıştır. Beşinci ünitede analiz edilmiş teknikler karşılaştırılmış ve altıncı ünite sonucunda gerekli olan öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Traffic assignment the last and fourth step of transportation model is the process of assigning or distributing trafic into the shortest paths of each Origin-Destination (O-D) pair in a transportation network where each driver or user want to travel at the shortest time or distance for their destinations. With this study comparative travel time network reliability performance analysis will be conducted through the case study of transportation test network by using different traffic assignment techniques and methods. In studies to be carried out using the shortest route algorithms, the links and routes that will experience capacity problems in the city network will be determined and necessary implementation suggestions will be made for improvements. Under this study, some techniques of traffic assignment are evaluated according to procedure of each technique based on data used as transportation test network. In this research, as above mentioned, first unit introduces traffic assignment and its relevant concepts. In the second section, literature review for traffic assignment is presented in light of academic research papers, journals and written books. Third unit deals with evaluation of traffic data for each technique. In the fourth chapter, traffic assignment techniques are analyzed. In the fifth unit analysed techniques are compared and finally in the sixth unit results are discussed and some required solutions are proposed.