Mutfak ankastre seçeneklerinin AHP ve TOPSIS yöntemleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of kitchen built-in options with AHP and TOPSIS methods
  1. Tez No: 696315
  2. Yazar: AZAR MAMMADLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarikçi Seçimi, Elektronik Ürün, Çok Kriterli Karar Verme, AHP yöntemi, TOPSIS yöntemi, Supplier Selection, Electronic product, Multi-Criteria Decision Making, AHP method, TOPSIS method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada konut yapımı işi ile uğraşan firmalar için konutların içinde yerleştirilecek bulaşık makinesi, davlumbaz, ocak, klima gibi elektronik ürünleri tedarik eden en önemli 5 firmanın ürünlerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmada; Maliyet, Ürün Kalitesi, Taahhüt Süresine Uyum, Hatalı Ürün Oranı, Teknik Servis olmakla 5 ana kriter ve bu ana kriterlerin de toplam 17 alt kriteri tedarikçilerin ürünlerinin değerlendirilmesi için kullanılmıştır. Araştırmada uzman yardımı alınması için bahsi geçen tedarikçi firmaların ürünlerini kullanan 6 ev hanımı ile görüşme yapılarak fikir ve görüşleri alınmıştır. Çalışmada ÇKKV yöntemlerinden AHP yöntemini kullanarak ele alınan tedarikçi firmaların ürünlerinin değerlendirilmesini yapmak için kullanılacak olan kriterlerin ağırlıklandırma işlemi, TOPSIS yöntemi ile ise alternatiflerin sıralama işlemi yapılmıştır. Araştırmada hem kriterlerin ağırlıklandırma işleminde kullanılan karar matrisleri, hem de TOPSIS yönteminde kullanmak için tedarikçilerin ürünlerinin kriterlere göre verileri uzman görüşlerine dayalı olarak elde edildiği için nitel yöntemler kullanılmıştır. TOPSIS yöntemi ile elde edilen tedarikçilerin ürünlerinin değerlendirmesi sonuçlarına göre sırasıyla; 0.577, 0.318, 0.152, 0.690, 0.456 değerleri elde edilmiştir. Değerlendirme sonucu sıralama; Tedarikçi - D, Tedarikçi – A, Tedarikçi – E, Tedarikçi – B, Tedarikçi – C şeklinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the products of the 5 most important companies that supply electronic products such as dishwashers, hoods, cookers, air conditioners to be placed in the houses for the companies dealing with the housing construction business were evaluated. In the study; 5 main criteria being Cost, Product Quality, Compliance with Commitment Period, Faulty Product Rate, Technical Service and a total of 17 sub-criteria of these main criteria were used to evaluate the products of the suppliers. In order to get expert help in the research, 6 housewives who use the products of the aforementioned supplier companies were interviewed and their opinions and opinions were obtained. In the study, the weighting process of the criteria to be used to evaluate the products of the supplier companies handled by using the AHP method, one of the MCDM methods, and the ranking of the alternatives with the TOPSIS method were performed. In the research, both the decision matrices used in the weighting process of the criteria and the qualitative methods were used because the data of the suppliers' products were obtained based on the expert opinions for use in the TOPSIS method. According to the results of the evaluation of the suppliers' products obtained by the TOPSIS method, respectively; values of 0.577, 0.318, 0.152, 0.690, 0.456 were obtained. Evaluation result ranking; Supplier - D, Supplier - A, Supplier - E, Supplier - B, Supplier - C.