Ev pansiyonculuğunun geliştirilmesinde kültürel kimliği koruma stratejilerinin rolü: Kapadokya örneği
The role of cultural identity protection strategies in the development of guest house: The case of Cappadocia
- Tez No: 696314
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BATMAN, PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ev Pansiyonculuğu, Kültürel Kimlik, Kapadokya, Sürdürülebilirlik, Guest House, Cultural Identity, Cappadocia, Sustainability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Turizm endüstrisinde turistlerin konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için farklı tür ve nitelikte birçok konaklama işletmesi faaliyet göstermektedir. Bunlardan biri olan ev pansiyonculuğuna olan ilgi son dönemlerde giderek artmaktadır. Çünkü değişen kültürel, sosyo-ekonomik koşullar turizm endüstrisi hizmet anlayışını da değiştirmektedir. Konaklama sektörü de bu anlayışa uyum sağlamış ve ev pansiyonları yaygınlaşmıştır. Ev pansiyonları, konaklama sektöründe farklılaşma çabalarına cevap verebilen konaklama işletmesi türlerinden biridir. Bu konaklama işletmeleri farklı fiziksel yapıları ve mimarileriyle bulundukları bölgenin kültürel kimliğini yansıtmaktadır. Kapadokya bölgesi sahip olduğu coğrafi özellikleri ve tarihi ile farklı bir kültürel kimliğe sahip olup çok çeşitli kültürel kimlik öğelerini barındıran bir bölgedir. Bu doğrultuda ev pansiyonları üzerinde yapılan bu araştırmanın temel amacı ev pansiyonculuğunun gelişiminde, bölgede mevcut kültürel kimlik değerlerinin korunması ve sürdürülebilirliğinin rolünü ve bu doğrultuda ev pansiyonlarının mevcut durumunu değerlendirmektir. Çalışmanın evreni olarak Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren ev pansiyonları belirlenmiştir. Araştırma verileri bölgedeki ev pansiyonlarının yönetici ve sahiplerinden elde edilmiştir. Bu araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Toplamda 55 görüşme formuna ulaşılmıştır. Bu araştırmada katılımcıların tutum ve algılamalarını ölçmek amacıyla nicel veri toplama yöntemi, yine bu katılımcıların kültürel kimliğin korunması ve sürdürülmesine ilişkin bilgilerini ve değerlendirmelerini tespit etmek amacıyla nitel yöntem tercih edilmiştir. Katılımcılar ile yapılan derinlemesine mülakatlar ile nitel veriler, katılımcılara uygulanan anket formu aracılığıyla da nicel veriler elde edilmiştir. Yapılan analizler ve değerlendirmeler sonucunda, Kapadokya Bölgesi'nde faaliyet gösteren ev pansiyonlarının, ev pansiyonculuğuna yönelik hem ekonomik hem de sosyal ve yönetsel açıdan olumlu tutumlar geliştirdikleri görülmektedir. Bununla birlikte, bölgede kültürel kimliğin, ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi açısından stratejik öneme sahip olduğu, çeşitli kültürel kimlik unsurlarının ev pansiyonlarında kullanıldığı tespit edilmiştir. Ev pansiyonculuğunun bölgedeki gelişiminin önünde görülen en önemli sorun kaynakları; kaçak mimariler, büyük otel sayısının bölgede giderek artması, turistik gelir dağılımındaki dengesizlikler, düşük geceleme sayısı, yerel yönetimlerin sunduğu desteklerin ve kamu desteğinin yetersizliği şeklinde sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
In the tourism industry, many businesses of different types and qualities operate to meet the hospitality needs of tourists. The interest in one of them, home boarding, has been increasing in recent years. Because changing cultural, socio-economic conditions also change the tourism industry and its understanding. Accommodation industry has adapted to this understanding and hostels have become widespread. Home hostels are one of the types of accommodation businesses that can respond to differentiation efforts in the accommodation sector. These accommodation establishments have a wide variety of cultural identity elements with their different physical conditions and architectures. The Cappadocia region is a region that has a different place identity with its geographical features, fairy chimneys, valleys and historical past, and contains a wide variety of cultural identity elements. However, there are a limited number of studies dealing with the relationship between cultural identity and sustainability in accommodation businesses. Therefore, this study focuses on eliminating the lack of findings in the field. In this direction, the aim of the study is to reveal the current situation about the preservation and sustainability of cultural identity in accommodation enterprises through home hostels and to identify the sources of problems that prevent the development of home hostels in the region. The sample of the research consists of managers and owners of hostels operating in Nevşehir province (n=55). In this study, qualitative data were obtained through in-depth interviews and quantitative data were obtained through a questionnaire in this form, in an interview form designed by the researchers in order to measure the perceptions of home hostel managers and owners on the preservation and sustainability of cultural identity in accommodation enterprises. These data were analyzed with the mixed method in which qualitative (Maxqda) and quantitative research methods (descriptive statistics) are used together. According to research findings and evaluations; It has been observed that the house boarding houses operating in Nevşehir have developed positive attitudes towards house boarding, both economically, socially and administratively. The most important problems in front of the development of hostels in the region are illegal architecture, the increasing number of large hotels in the region, the imbalances in the distribution of touristic income, the low number of overnight stays, the inadequacy of the support provided by the local administrations and the lack of public support. Finally, it has been stated that there are some limitations of the study and suggestions for the preservation and sustainability of cultural identity in home hostels and some suggestions for those who will work on this subject in the future are made.